Hanuri şi Hoteluri celebre din Bucureştiul de altădată
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Vă invităm sâmbătă, 15 februarie, de la 11:00 la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti, în elegantul spaţiu al Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase clădiri de pe Calea Victoriei, clasată ca monument istoric, cândva centrul high-life-ului bucureştean.

După conferinţă, vom avea ocazia să facem şi un scurt tur al clădirii şi să aflăm câteva poveşti mai puţin ştiute din istoria sa. Într-unul dintre apartamentele Grand Hotel Continental a fost găzduit la revenirea în ţară Majestatea Sa, Regele Mihai al României. Printre personalităţile care au trecut pragul hotelului se numără şi Osman Paşa, conducatorul armatei Otomane, sosit după înfrângerea din 1877.

„Găzduirea celor străini de oraş devine o realitate încă din secolul al XVI-lea. Caravanseraiuri, hanuri, gazde apar la Bucureşti pentru oaspeţi de tot felul. Este o lume amestecată, unde intriga, contrabanda, traficanţii de carne vie, spionii, revoluţionarii creează un univers adeseori paralel cu viaţa oraşului.

Marile hanuri domneşti, hanul Manuc, hotelul Hugues, hotelul Momolo înseamnă adeseori o lume cosmopolită. Cele periferice, ca hanul Galben sau hanul Dracului sunt martorele unor situaţii de roman picaresc.

Modernizarea României, mai ales după Războiul de Independenţă, reclamă şi transformarea instituţiei hoteliere. Capşa, Athenee Palace, Fialkovsky, Boulevard, Continental încep să ofere servicii de talie europeană. În timpul primului război mondial Bucureştiul e ocupat de nemţi; aceştia nu ezită să transforme unele hoteluri în închisori pentru localnici.”

Vom povesti despre Hanurile celebre din Bucurestiul de altadata si despre rolul lor in viata orasului, despre lumea pe care o gazduiau, ce indeletniciri aveau vizitatorii lor, care a fost perioada lor de glorie si cum a inceput declinul. Vom povesti despre Hanul Manuc, Hanul Serban Voda, Hanul Sfantului Gheorghe-Nou, Hanul cu Tei, Hanul Zlatarilor s.a.m.d. Printre hotelurile faimoase din Bucurestiul din Belle Epoque si din perioada interbelica se numara: Hotel Concordia, Grand Hotel de Boulevard, Grand Hotel Continental, Hotel Capsa, Hotel Athenee Palace, Hotel Lido sau Hotel Dacia.

foto: https://bit.ly/2UeN116

Hanul-lui-Manuc-1856-foto-L.-Angererlogo grand hotel continental


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!