Familia Ghica: domnitori, scriitori si sfinti, cu G. Filitti si Neagu Djuvara
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

Va invitam in 3 noiembrie, simbata, de la orele 11:00, la a treia intilnire din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei .

Cel de-al treilea eveniment va fi dedicat personalitatilor pe care Familia Ghica le-a dat societatii romanesti si celei europene, proiect de carte care urmeaza sa fie scrisa in colaborare de dna Georgeta Filitti si dl Neagu Djuvara.

Familia Ghica este una din familiile cele mai proeminente ale Tarii Romanesti. Au dat peste 25 de domnii cu 10 domnitori, prima domnie paminteana in Tara Romaneasca si ultima domnie inainte de Unirea Principatelor in Moldova. Domnitorii Ghica s-au caracterizat printr-o atitudine luminata fata de pozitia pe care ocupau, in urma lor raminind ctitorii de orase (Alexandria), palate (Palatul Ghica-Tei din Bucuresti si altele in tara), biserici, asezaminte spitalicesti, etc.

Aceeasi familie a dat scriitori – Ion Ghica, Pantazi Ghica, Elena Ghica (Dora d’Istria), oameni politici, teologi – Monseniorul Vladimir Ghika, pina si un guru in India – Alecu Ghica.

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogălniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983); Peste 400 articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Neagu Djuvara şi-a făcut studiile la Paris, licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). În 1961, pleacă în Africa, printr-un concurs de imprejurari extrardinar, în Republica Niger unde va sta pina in 1984, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică, la Universitatea din Niamey.

In 1990 revine in tara si devine una dintre cei mai iubite si respectate personalitati culturale romanesti, ca istoric si scriitor. Din 1991 pina în 1998 este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie si Facultatea Stiinte Politice. E membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol” din Iasi şi a Institutului de Istorie „N. Iorga” din Bucuresti.  Detine Ordinul Arts et Lettres în grad de Ofiter, fiind decorat de Ambasadorul Frantei în România, Domnul Henri Paul (5 martie 2010).Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!