Extratereştrii, astronomii şi superstiţiile lor
 

Astronomii, poate nu ştiaţi, ţin mult la diferenţa dintre astronomie şi astrologie. Adrian Şonka vă poate explica exact de ce. 

Noi ne-am făcut o listă scurtă de întrebări despre cele mai frecvente superstiţii, temeri şi nelinişti, dar n-am avut răbdare să aşteptăm începerea atelierului de astronomieL-am rugat să ne spună în avans ce dorinţe să ne punem când vedem o stea căzătoare, cum să ne ferim când apare o cometă, cum dăm de extratereştri – am auzit că-s multe variante şi am vrut să o aflăm pe cea mai eficientă – ce facem dacă nu ni se potriveşte horoscopul şi cum gonim vârcolacii, ca să ne bucurăm mai des de poze romantice cu Luna plină.

Ce sunt Perseidele şi câte dorinţe e bine să-ţi pui când vezi o stea căzătoare?

A. Ş: Perseidele sunt multe stele căzătoare care par a veni din acelaşi loc de pe cer, în aceeaşi perioadă de timp, de la an la an. Mai romantic ar fi să le spunem “canale de ionizare”. Dacă s-ar numi aşa, oare şi-ar mai pune oamenii dorinţe când le văd?

curs astronomie

Cui trebuie să ne adresăm dacă vrem să-i întâlnim pe extratereştri şi să vizităm alte planete?

A. Ş: Dacă vrem sa îi vedem pe extratereştri, ar trebui să ne uităm la cer, ziua sau noaptea, şi să strigăm tare. Trebuie să ne adresăm direct lor. Sunetul (vibraţia aerului) nu depăşeşte atmosfera, dar nu vă speriaţi: de zeci de ani strigăm în cosmos prin transmisiile îndreptate înspre sateliţii artificiali. Dacă o să găsim extratereştri, o să îi reperăm prin respiraţia lor, adică prin detecţia gazelor de seră aflate în atmosfera lor (să sperăm că nu respiră ca maşinile).

Ne putem schimba zodia, în cazul în care considerăm că aceea de care aparţinem nu ne mai reprezintă?

A. Ş: Nu avem o zodie, ca să o putem schimba. Zodia ne este ataşată de ghicitorii în stele şi este inventată de ei. Este ca o boală imaginară care vine şi cu un „doctor” pe care îl plătim să ne trateze.

Ce ne recomanzi să facem în caz de cometă?

A. Ş: Suntem mereu în caz de cometă. În fiecare seară pe cer sunt aproximativ 1500 de comete. Nu sunt strălucitoare, dar zeci se pot vedea prin telescop. Ce ne facem în caz de cometă? Ce facem şi în caz de stea, sau de planetă.

De ce nu s-au luat încă măsuri pentru îndepărtarea vârcolacilor care se ştie că “rod” Luna şi cum am putea face să o scutim de acest neajuns?

A. Ş: Vârcolacii nu au nimic de-a face cu Luna. Dacă necunoscutul e cel care creează monştri, probabil toţi vârcolacii au murit după cartografierea Lunii. Mergi aici să cauţi vârcolacii: http://target.lroc.asu.edu/q3/

—————-

Adrian Şonka este coordonatorul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, din Bucureşti. Este membru colaborator al AAVSO (American Association of Variable Star Observers) şi a contribuit cu 14.000 de observaţii de stele variabile şi cu sute de imagini planetare.

La Fundaţie ţine cursuri de astronomie, pentru adulţi sau pentru copii, de aproximativ 7 ani.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!