Destin valah în geografii emoţionale
 

Aceasta este povestea unui undergound social născut odată cu România modernă. Este povestea a ceea ce nu funcţionează în societatea românească de azi cum ar trebui. Este povestea nespusă a unei ţări care s-a născut şi s-a dezvoltat în salturi, lăsând în urma acestei expandări sociale şi culturale, goluri de comportament şi de mentalitate, transpuse în fapte, atitudini şi decizii finale, şi aflate de peste 200 de ani într-o dezarmantă continuitate istorică.

Aici se află impostura intelectuală, lăcomia funcţionarului, ipocrizia oricărui şef aflat pe o frântură de putere temporară, dispretul mascat pe care „cei cu spate” il afişează faţă de autenticele valori sociale şi culturale. Este povestea omului diferit de omul care este şi drama celui dintâi în faţa unui destin aparent potrivnic. Este povestea celor care au uitat de unde au plecat şi nu mai ştiu să se întoarcă acolo unde le este locul. Şi în această căutare, a orbului care a nimerit Brăila, se erijează în false elite, dezvoltând anomalii tumorale precum nepotismul şi clientelismul, pe câteva generaţii.

Vor fi aduse în faţa publicului, foarte posibil pentru prima oară, litografii şi imagini, cele mai vechi din vremea lui Cuza, despre tarele societăţii româneşti de azi, dar care, deşi au văzut lumina zilei în vremuri medievale, au supravieţuit  modernităţii pentru că acesteia nu i-a reuşit proiectul de salubrizare morală a tuturor palierelor sociale.

De aici „succesurile” omului care este deasupra noastră mereu iar noi, cei mulţi şi puţini în acelaşi timp, ne aflăm sub aceleaşi vremuri amintite cindva de un cronicar al cărui sfârşit tragic este adesea trecut sub tăcere.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!