Evenimentul este sold out
„Taste the City with SLooP LemOnia,
Bucureşti – cel mai surprinzător oraş”!
Cine a spus că Bucureştiul este un oraş plictisitor cu siguranţă nu a avut timp să-l cunoască!
De câte ori nu ai fost surprins de o clădire frumoasă, de o cafenea cochetă, de o casă elegantă, de un palat sau de un monument cu o arhitectură deosebită, fără să ştii ce poveste fantastică ascund?
Te invităm să descoperi Bucureştiul, oraşul neplictisitor, alături de cea mai neplictisitoare limonadă, SLooP LemOnia, şi de ghidul Fundaţiei Calea Victoriei, istoricul Anita Sterea.
Te vei plimba pe cele mai pitoreşti străzi din oraş, vei afla istoria cartierelor faimoase din Bucureşti, vei savura o cafea într-un loc de poveste şi vei ajunge în locuri istorice cu parfum de amintiri.
Am pregătit pentru tine şi pentru prietenii tăi trasee interesante, unde poţi face cele mai instagramabile fotografii pentru conturile tale de social media.
Cel de-al treilea tur cultural ghidat la care Fundaţia Calea Victoriei şi SLooP te invită este în zona Ioanid-Icoanei.
Ce vei descoperi:
Parcul Ioanid, Bulevardul Dacia, Şcoala Centrală de Fete, Biserica Icoanei, Biserica Anglicană, Piaţa Gogu Constantin Cantacuzino, Vila Elena George Cantacuzino, O casă boierească – Casa Elisabetei Moscu, Vila Constantin R. Geblescu, Vila Elena – Sturdza Scheianu, Vila Brătianu, Str. Dumbrava Roşie, Parcul Icoanei.
Care-i povestea zonei:
Zona a fost una din multele „grădini” din Bucureşti, cunoscută sub numele de „Grădina Breslea” (1830-1869), fiind menţionată şi în romanul „Ciocoii vechi şi noi” de Nicolae Filimon sau în volumul „Bucureştii de altădată” de Constantin Bacalbaşa.
„Locuitorii Bucureştiului din clasa de mijloc «deprinşi de mult timp cu viaţa orientală cea plină de lene şi poezie, vara se adunau la grădinile Breslea, Cişmigiu … Acolo fiecare … cap de familie îşi întindea masa şi împreună cu casnicii şi amicii, beau şi mâncau; apoi începeau a învârti hora strămoşească şi danţurile cele vesele…»”.
Constantin Bacalbaşa descria această grădină în „Bucureştii de altădată” ca fiind „o grădină de margine de oraş unde se făceau petrecerile, unde mergea lumea să chefuiască, unde se întâlneau amorezaţii şi unde cântau printre tufişuri lăutarii”.
În anul 1856, librarul şi editorul George Ioanid a cumpărat terenul de la marele aga Pana Babeanul cu suma de 2.100 de galbeni şi a transformat-o.
Până în 1910, în zona fostei livezi Ioanid între străzile Polonă, Dumbrava Roşie, Aurel Vlaicu şi bulevardul Dacia, s-a construit un ansamblu rezidenţial, format din 25 de locuinţe luxoase, iar cei interesaţi să cumpere erau doctori, avocaţi, oameni politici sau membri ai vechilor familii boiereşti româneşti. Apar nume ca: Adina Costinescu, soţia liderului liberal Emil Costinescu, Elena Sturdza-Scheianu, Simona Lahovary, familia Olănescu, Matei Balş şi Zoe Manu, Vintilă Brătianu.
Vilele construite în această zonă în a doua parte a secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului al XX-lea sunt ori în stilul naţional românesc, ori în stilul eclectic, la modă în Europa în acea vreme, academiste sau romantic, conform viziunii arhitecţilor cunoscuţi ai vremurilor, precum Petre Antonescu, Ion Berindei, Grigore Cerchez, Ernest Doneaud, Ion Mincu, Paul Smărăndescu etc.
Parcul a fost amenajat după arhitectura romantică, după modelul grădinilor anglo-chineze, cu pavilioane, lac, mici piaţete, însă arhitectul-autor este necunoscut.
Zona parcurilor Ioanid şi Icoanei are poveste, farmec şi istorie, iar plimbarea pe care ţi-o propunem este ca o întoarcere în perioada Belle Epoque, care nu trebuie ratată.
Taxa de participare achitată pentru acest eveniment, în cazul în care nu mai puteţi participa, nu poate fi restituită.
*** Vă rugăm să aveţi în vedere că la acest eveniment se vor face fotografii. Aşadar, prin înscrierea şi participarea la eveniment sunteţi de acord cu postarea acestora pe canalele noastre de social media, în scopul promovării.
Fundaţia Calea Victoriei organizează tururi în zonele istorice din capitală din anul 2009, ca o continuare a cursurilor despre istoria Bucureştiului lansate în 2008, cu dna. acad. Georgeta Filitti. Suntem primul ONG cultural care a lansat moda prezentării pietonale a istoriei noastre prin oraş, dincolo de conferinţele şi evenimentele din palate şi clădiri de patrimoniu.
Informaţiile de mai sus sunt preluate din cartea Lotizarea şi Parcul Ioanid.