Cruciadele: între istorie şi mit
 

Oraş mitic, încărcat de o simbolistică sacră şi de un trecut miraculos, Ierusalimul a stârnit de-a lungul istoriei o fascinaţie mereu vie. Legat, deopotrivă, de cultura Vechiului şi Noului Testament, el a influenţat concepţiile politico-religioase ale Evului Mediu, dominând imaginarul religios din acele veacuri. De imaginea Ierusalimului este legat şi un fenomen care şi-a pus amprenta asupra societăţii medievale în secolele XI-XIII: cruciada.

Percepută drept război sfânt sau goană după aur, instituţia cruciadei a apărut în Occidentul Medieval în urma unor mutaţii complexe. Creştinismul, inţial, o religie a păcii a căpătat, de-a lungul timpului, şi componenta războiului drept. La acest fenomen s-a mai adăugat şi dorinţa autorităţilor ecleziastice de a controla violenţa războinicilor şi de a o orienta în afara graniţelor Europei.

Prima cruciadă, propovăduită de papa Urban II, la Clermont (1095), a înflăcărat imaginarul credincioşilor din Europa Occidentală, care au plecat să elibereze oraşul patimilor christice de sub stăpânirea musulmanilor şi să vină în ajutorul fraţilor creştini din Orient. Dar foarte repede, instituţia a cunoscut nenumărate devieri. În prima cruciadă, comunităţile de evrei de pe valea Rhinului au căzut victime furiei şi dorinţei de jaf a cruciaţilor săraci, iar, în 1204, Constantinopolul este cucerit şi luat în stăpânire de latini. Menită initial să sprijine Creştinătatea orientală, cruciada a devenit simbolul dezbinării, excluderii şi purificării societăţii creştine în interior (cruciadele împotriva ereticilor, schismaticilor, rivalilor politici, etc).

Vă invităm să descoperim împreună, cu ajutorul a nenumărate texte şi anluminuri din epocă, istoria unei instituţii medievale controversate. Discuţiile se vor structura în jurul următoarelor subiecte:

  • Cruciadele – război sfânt sau goană după aur?
  • Cum definim cruciadele şi ce au simbolizat ele pentru societatea medievală.
  • Cine erau “cei care se luptă”.
  • Ordinele militaro-religioase. Templierii.
  • Cum au fost percepute cruciadele de către bizantini şi de către musulmani?

Evenimentul are loc online, live, pe zoom.us. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us. 

Sursă foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Crusades#/media/File:ConquestOfConstantinopleByTheCrusadersIn1204.jpg


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!