Bucuresti – Micul Paris
 

In aceasta intilnire, derulata intr-o somptuoasa cladire unde astazi se afla Galeria Artmark, vom discuta despre influenta franceza din tara noastra, predominanta de la mijlocul sec 19 pina la al doilea razboi mondial. Am preluat in acea perioada de la francezi limba, literatura, moda, bucataria, ambientul, si – cel mai important – felul de a se comporta al francezilor. Lumea a numit Bucurestiul “Micul Paris” datorita unei atmosfere speciale si a unui mod de viata cosmopolit.

Vom povesti despre citeva dintre personalitatile care au marcat aceasta perioada din istoria Bucurestilor, cum ar fi personalitatea fascinanta a Reginei Maria. Vom afla fapte interesante din viata a trei femei fermecatoare din epoca, frumoase si destepte: Maruca Cantacuzino, Martha Bibescu (reprezentata in tabloul de mai sus) si Elena Sutzu. In aceasta perioada Bucurestiul este descris ca o adevarata capitala europeana, atit prin circulatia in Europa a romanilor, care se simt acolo ca “acasa”, cit si prin prezenta semnificativa a strainilor care traiesc in oras sau sint in trecere prin Bucuresti. A existat, in aceasta perioada, un institul francez la Bucuresti si in acelasi timp, o scoala romana la Paris.

Un alt personaj extraordinar din acea perioada, despre care vom povesti, este Nicolae Titulescu, diplomat si om politic roman care a avut un rol esential in diplomatia vremii prin faptele, inteligenta si eruditia sa. Vom aminti si despre curentele culturale aparute in aceasta perioada efervescenta, extrem de originala, cum au fost dadaismul, avantgardismul, suprarealismul si reprezentanii lor de seama: Tristan Tzara, Marcel Iancu, Geo Bogza, Gelu Naum, Gherasim Luca si altii.

Participantii vor putea vizita expozitia Pinacoteca Municipiului Bucuresti in vizita la galeria ArtSociety Partea a II-a: Traditionalismul in pictura si sculptura romaneasca. Picturi semnate de Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Iosif Iser sau Francisc Sirato au fost selectionate dintr-un patrimoniu de exceptie, privat de un spatiu adecvat de expunere, pentru a ilustra conceptul expozitiei – traditionalismul ca orientare stilistica si tematica in arta romaneasca din prima jumatate a secolului XX.

Locul in care se va desfasura conferinta – sediul Societăţii Artmark şi Galeria ArtSociety se află într-una dintre clădirile istorice ale Bucureştiului. Casa a aparţinut familiei primarului Pake Emanoil Protopopescu, figură proeminentă a vieţii politice româneşti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Doctor în drept al universităţilor din Paris, Bruxelles şi Geneva şi activând ca deputat conservator, primarul Bucureştilor a comandat o locuinţă care să corespundă poziţiei sale sociale, precum şi standardelor impuse de aristocraţia acelor timpuri. Construită în oglindă cu vecina sa de la numărul 20, casa se distinge prin stilul arhitectural eclectic, care îmbină elemente neoclasice cu motive Art Nouveau într-un ansamblu unitar şi armonios.



Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!