Atelier practic de Afis
 

O data a aparitiei afisului nu poate fi certificata, insa momentul in care acesta incepe sa ia o forma apropiata celei cunoscuta de noi astazi, este in a doua jumatate a secolului 19 cand, artistul Jules Cheret perfectioneaza tehnica litografiei color.  Publicarea  colectiei  “Maestrii afisului” in 1895, influenteaza o noua generatie de artisti dintre care, Henri de Toulouse- Lautrec  este probabil cel mai cunoscut.

De atunci au trecut mai bine de 100 de ani, iar afisul s-a transformat, influentat de curentele artistice, evenimentele politice ori progresele in ceea ce priveste procesul de realizare.

Cursul isi propune o abordare a afisului, folosind nu tehnicile actuale de grafica pe computer ci pe cele traditionale, facand o incursiune in timp la inceputurile acestei modalitati indispensabile de comunicare.

Curs 1. Ce este afisul?  Inceputuri. – 26 iunie

Afisul a avut dintotdeauna ca scop, promovarea ori comercializarea unui produs, a unei idei.

Tema: Afis  pentru o formatie preferata /un album lansat folosindu-ne, la alegere,  de imagini si cuvinte decupate din reviste si culori acrilice.

Curs 2. La Belle Epoque, Toulouse Lautrec  si  sfarsitul secolului XIX – 27 iunie

“Goana dupa afise” caracteristica secolului XIX aduce cu sine o diversificare si o raspandire  nemaiintalnita a afisului. Toulouse Lautrec transfera maniera proprie – expresionista  din pictura in afis .

Tema: Afis pentru un film sau spectacol,  avand ca exemplu tehnica colajului si stencil.

Curs 3. Evolutia afisului – 28 iunie

Fiind  deseori numit “parinte al publicitatii moderne”, Leonetto Capiello este primul care face asocierea personaj-produs.

Tema: Afis pentru un produs, pornind de la tipologia creata de Leonetto Capiello, in prima jumatate a secolului  XX.

Curs 4. Afisul polonez. – 29 iunie

Marcat de razboaie, secolul XX muta  accentul de la dimensiunea publicitar- culturala a afisului, la cea de propaganda ori protest, fiind un mijloc de “agitatie vizuala”.

Tema: Afis  pictat pentru o campanie ecologica.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!