Şcoală de vară de pictură: Natura statică în 4 stiluri (26-29 iunie)
 

Cursul se va desfăşura zilnic: 26 (luni), 27 (marţi), 28 (miercuri) şi 29 (joi) iunie.

Arina Gheorghiţă, pictor format într-o familie de artişti plastici care promovează în mod special pictura cu subiect, descinsă din strălucita tradiţie a maeştrilor artei româneşti, a conceput acest curs special pentru a arăta potenţialul uriaş al unui gen tradiţional: NATURA STATICĂ.

Departe de a fi un gen perimat – aşa cum susţin unii ignoranţi – iubită deopotrivă de cei clasici şi de cei moderni, NATURA STATICĂ se poate aborda în zeci de stiluri diferite şi tehnici pe măsură.

Dintre acestea, lectorul nostru a ales patru stiluri, aşa încât la fiecare şedinţă să se poată studia temeinic câte unul.

Fiecare şedinţă va dura 2h.

Temele atelierelor sunt:

1. Natura statică în stil cubist.

Este un gen foarte puternic şi compozit. Au excelat în acest stil  Picasso şi Juan Gris care ne-au lăsat o amprentă de o forţă şi de un decorativism greu de egalat. Stilul ca atare este puternic şi bine legat, cu obiecte clar desenate într- o linie care nu ezită (este fie dreaptă, fie curbă). Volumele fiecărui obiect sunt descompuse şi reasamblate după regulile cubismului. Folosim tempera şi pastel, dar pentru iubitorii de cubism sintetic (vă explicăm noi la curs ce e asta) e liber şi la colaj! :)

2. Natura statică în stil fovist.

Fovii au fost o generaţie obraznică din punct de vedere al epocii în care au trăit. Contemporanilor lor li se părea de o urâţenie atroce folosirea culorilor pure. Pentru noi, azi, fovismul e o moştenire minunată, din al cărei optimism ne înfruptăm după placul inimii. La această temă obiectele vor fi alese în funcţie de stilul dezinhibat al fovilor: stofe cu imprimeu pestriţ, obiecte îndrăzneţ colorate şi chiar sfidătoare în formă. Negrul e opţional, iar amestecul nu tocmai recomandat. Ideea este să o scoţi la capăt cu culori pure, chiar dacă acestea se concurează reciproc. Lui Van Dongen şi lui Marquet le-a ieşit figura! Haide să ne încercăm şi noi puterile!

3. Natura statică în stil minimalist rafinat.

După ce am epuizat tema cubistă ne vom odihni retina cu  o experienţă în sens contrar. Ceva fin, aproape monocrom sau monocord, o natură statică cu foarte puţine obiecte şi acelea având un contrast extrem de mic între ele. Pentru curioşi, Morandi a fost şi este reprezentantul de vârf al minimalismului rafinat. O să vă placă la nebunie el, chit că nu va fi tocmai uşor să creăm pasaj cromatic. Dar, cu puţină răbdare şi meditaţie, se poate. Lumina va fi zgârcită şi difuzată egal între obiecte. Nu vrem clarobscur ci volume topite frumos în penumbră. Ceva discret.

4. Natura statică cu stil expresionist.

Intrăm pe teritoriul temperamentelor vulcanice şi chiar sumbre. Cu cât eşti mai bântuit şi mai ciudat, cu atât mai bine. Pictura germană a excelat în genul expresionist pentru care există o vocaţie naţională. Natura statică va urmări crearea unei tensiuni între obiecte. E liber la deformări şi la distanţarea de realitate. Dacă vă place întunecat, acum e momentul vostru. Experienţa expresionistă e minunată pentru că sondează adâncurile pe care sufletul nu le recunoaşte imediat.

Tehnicile folosite în cadrul atelierelor de pictură vor fi compozite: tempera, pastel, cărbune şi colaj. Suportul va fi carton pentru artişti profesionişti.

Imagini de la cursurile anterioare:

 

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!