Bucurestiul grecesc: Familii, monumente si intamplari memorabile
 

Vă invităm la o discuţie despre grecii trăitori în Bucureşti de la 1453 – căderea Constantinopolului sub turci – până azi, pe marginea cărţii doamnei Georgeta Filitti, BUCUREŞTIUL GRECESC.

Oraş cosmopolit încă de la întemeiere, Bucureştiul i-a găzduit pe greci cu generozitate. S-au integrat printre români, s-au căsătorit, iar unora dintre ei chiar li s-a părut că, dacă există un Paradis, acesta trebuie să arate ca Ţara Românească…

Veţi afla lucruri mai puţin ştiute despre o istorie comună bogată, cu fapte istorice, biserici minunate ce au dăinuit până azi, spitale, hanuri şi mai ales oameni deosebiţi.

Ne intalnim pentru a afla toate acestea intr-una dintre cele mai elegante cladiri de patrimoniu bucurestene: Grand Hotel Continental.

“Veţi putea descoperi elegantul album bilingv Bucureştiul grecesc, al Editurii Omonia, care constituie o adevărată enciclopedie ilustrată a prezenţei greceşti aici, timp de peste cinci veacuri şi jumătate.

Autoarea lucrării, dr. Georgeta Filitti, reface, în pagini admirabile prin rigoare, concizie şi forţă de sugestie, destinul multisecular al grecilor care au poposit, pentru un răstimp mai scurt sau mai îndelungat, în Bucureşti, contribuţia lor la dezvoltarea acestuia fiind unanim recunoscută. Istoria lor se împleteşte strâns cu istoria oraşului. Mulţi greci s-au stabilit definitiv şi au prins rădăcini aici, afirmându-se ca personalităţi de vază ale societăţii româneşti. Bucureştiul a constituit pentru greci o destinaţie râvnită, cu multiple posibilităţi de afirmare.

În oraşul cu o populaţie cosmopolită, atestat documentar din 1459, capitală a Ţării Româneşti din a doua jumătate a secolului 17 şi, din 1862, capitala României, grecii au ocupat un loc privilegiat. Numeroase sunt mărturiile care atestă rolul lor în viaţa economică, politică, socială, religioasă, ştiinţifică, culturală şi artistică a urbei, de la cele 2 000 de manuscrise greceşti adăpostite de Biblioteca Academiei Române sau altele, la fel de preţioase, de la Biblioteca Naţională a României, până la cele mai diverse monumente –biserici, aşezăminte de binefacere, spitale, imobile şi palate, care dăinuie şi astăzi, in situ sau doar în memoria colectivă.

Cele şapte capitole ale sintezei istorice semnată de Georgeta Filitti sunt „comentate” de un bogat material ilustrativ (circa 360 de ilustraţii, selectate din cele mai diverse domenii – clădiri, biserici, manuscrise, ediţii în greacă şi română, facsimile, hrisoave, ziare, instantanee din viaţa comunităţii greceşti bucureştene de ieri şi de azi), în parte pus la dispoziţie de numeroase instituţii şi persoane, cărora autorul şi Editura le exprimă mulţumiri pentru generozitate şi pe această cale, în parte inedit, realizat de Editură.

Ilustraţiile sunt „comentate”, la rândul lor, de legende consistente, care completează informaţia cuprinsă în textul propriu-zis.” – Sursa: http://www.pemptousia.ro/2013/12/lansarea-albumului-bilingv-bucurestiul-grecesc/

logo-grand-hotel-continental1


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!