d5176254l

LA ACEST ATELIER NU MAI SUNT LOCURI.

Vreau sa stiu la ce ma uit cind privesc un tablou!

Vreau sa stiu dinainte ce voi gasi in muzee!

Vreau sa inteleg arta abstracta si de ce e Picasso un mare artist!

Vreau sa stiu diferenta dintre clasic si modern sau dintre dintre pictural si decorativ.

De unde stiu daca o compozitie e buna sau proasta? Cum judec un portret?

Cind este simetria buna si cind este rea?

Cine imi explica ce este perspectiva aeriana si de ce din secolul XX se poate trai fara ea?

La aceste intrebari si la multe altele raspunde cursul de fata.

Lectorul nostru l-a creat la cererile repetate ale publicului, dornic de instruire, dar lipsit de surse concrete de informatie clara si temeinica. In privinta claritatii nu trebuie sa va faceti griji: Arina Gheorghita este deja cunoscuta pentru stilul ei unic, concis, prin care face notiunile grele sa para usoare.

In plus cursul va abunda in exemple concrete si, mai spre final, va deveni interactiv: vom comenta impreuna opere de arta, dupa ce am invatat cum s-o facem.

Si inca ceva: lectorul nostru adora sa i se puna intrebari, asadar puteti intreba, fara inhibitii, cite-n luna si in stele:)

Temele atelierelor sint:

Sedinta 1: COMPOZITIA. Notiuni elementare de compozitie, tipuri de compozitie. Centrul de interes, linia de forta, cheia compozitionala. Compozitii celebre: Velasquez, Manet, Tolouse Lautrec, Botero, Goya. Judecarea naturii statice si a compozitiei cu mai multe personaje. Vocabular.

Sedinta 2: DESENUL. Ce inseamna un desen bun? Cum judecam forma? Ce inseamna stilizarea si esentializarea? Cit de departe pot merge cu ele? Analiza comparata a operelor de arta: Degas, Hokusai, arta Africana, Modigliani. Judecarea studiului si a desenului liber.

Sedinta 3: CULOAREA. Cum se construieste o gama? Centrul de interes, clarobscurul, monocromia, minimalismul. Ce inseamna un colorist? Ce e cu fovismul? Analiza comparata a operelor de arta: Pallady, Matisse, Tonitza,Vlaminck, Kees Van Dongen, Andreea Mantegna. Judecarea peisajului urban si rural. Vocabular.

Sedinta 4: EXPRESIA. Ce inseamna forta vizuala? Este uritul o categorie estetica? Daca da, pina unde ma pot aventura? Care e limita de la care incepe kitschul? Analiza comparata a imaginilor: Georg Grosz, Victor Brauner, Otto Dix. Judecarea portretului simplu sau dublu. Vocabular.

Sedinta 5: FORMA. Aplicatii in arhitectura si design. Acordul cu contextul. Monumentalitatea sau meschinaria formei. Ce inseamna arhitectura urita? Exemple negative. Inapoi la antici. Egipt si Persia, izvor de modernitate. Supraincarcarea. Perspectiva inversa.

Sedinta 6: ANALIZA DE IMAGINE. Aceasta intalnire va fi interactiva, cu dialog, intrebari si analize de imagine facute impreuna.

O sedinta dureaza 2h.

velasquez-menines (1)