Anii ’30: o încercare de antropologie literară
 

CALEA VICTORIEI la Calea Victoriei

Oraşul Bucureşti este spaţiul geografic de desfăşurare a mai multor opere literare însemnate, devenind el însuşi de-a lungul vremii un simbol al urbanităţii, al vieţii trepidante în care nu ai timp să te plictiseşti, al tenacităţii individuale a celor care vor să reuşească cu orice preţ. La polul opus găsim balcanismul, melancolia străzilor paralizate de frig sau sufocate de căldură, un oraş în perpetuă schimbare şi adaptare. Paradoxala combinaţie de pitoresc şi contemplaţie este sesizată de majoritatea scriitorilor interbelici.

Scopul acestui atelier este acela de a descoperi şi analiza Bucureştiul interbelic într-o manieră inedită, prin intermediul operelor literare care i-au fost dedicate sau care l-au ales drept cadru al acţiunii. Astfel, vom vedea ce însemna bucuria de a asculta la radio în 1930, a te muta într-un apartament dintr-un blockhouse proaspăt construit, sau de a te plimba în Târgul Moşilor.

Prin intermediul antropologiei literare, vom încerca să vedem ce gândeau, cum reacţionau, cum trăiau, cum se hrăneau şi îmbrăcau etc personaje cheie ale anilor 30: avocaţi, ingineri, scriitori, gazetari, dar şi muncitori şi ţărani ajungi în marele oraş în căutarea unei soarte mai bune. Cu alte cuvinte, anii 30 aşa cum au fost ei imaginaţi de cei mai fini observatori sociali ai momentului.

Vom începe cu un roman fetiş al acelei perioade: ”Calea Victoriei”, de Cezar Petrescu. Calea Victoriei se întoarce la Calea Victoriei.

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, o cladire clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Notă: frecvenţa acestui atelier este lunară. Motivul: timpul necesar lecturii (necesare, dar nu obligatorii) cărţilor pe care le vom discuta împreună. Cu creionul, pe hârtie. Partea a doua a atelierului nostru va fi dedicată oglindirii oraşului Bucureşti în celebrul “Jurnal” al lui Mihail Sebastian.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!