Mirel Bănică

MIREL BĂNICĂ (n. 1971) este doctor în ştiinţe politice al Universităţii din Geneva (2004). Între anii 2005 şi 2008 a efectuat stagii de cercetare şi practică profesională la Universitatea Laval (Canada) şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris.

Din 2008 este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Române. Domenii de cercetare şi specializare: socio-antropologia religiei ortodoxe, sociologia memoriei, antropologia mediilor virtuale. Membru al „Asociaţiei Franceze de Ştiinţe Sociale ale Religiei” (AFSR), Paris. Capitole de cărţi şi articole publicate la edituri şi reviste de prestigiu din Franţa, Canada, Statele Unite, Rusia. Cadru didactic asociat, între anii 2008 şi 2012, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Litere).

Din 2010, lector al Fundaţiei Calea Victoriei, Bucureşti. Ȋn România i-au apărut volumele următoare: Locul Celuilalt. Ortodoxia în modenitate (Editura Paideia, 2007), Fals jurnal de căpşunar (Editura Institutul European, 2007, două ediţii) şi Religia în Fapt. Studii, schiţe şi momente, Editura Eikon, 2015, două ediţii).

La Editura Polirom a publicat: Biserica Ortodoxă Română, stat şi societate în anii 1930 (2007), Enervări sau despre bucuria de a trăi în România (în colaborare, 2007) şi Nevoia de miracol. Fenomenul pelerinajelor în România contemporană (2014). Ultimul volum a câştigat premiul de excelenţă al revistei „Dilema Veche” şi al revistei „Observator Cultural”, precum şi distincţia de „Cea mai bună carte a anului, categoria non-ficţiune românească”, decernată de Asociaţia Editorilor din România şi Ministerul Culturii, toate în anul 2015.

Ultima carte apărută: Bafta, Devla şi Haramul. Studii despre cultura şi religiozitatea Romilor, Polirom, 2019.