quill-in-hand-writing-calligraphy3-2

LA ACEST ATELIER NU MAI SUNT LOCURI.

Scrierea creativa are definitii din cele mai diverse. De la tehnica si abilitatea in sondarea textului, pana la redarea unor subtilitati de stil. Suna complicat? De fapt, nu e… Invatam doar sa scriem asa cum vrem sa scriem. Perfectionam o transpunere in scris a imaginatiei, explorand ceea ce ne contureaza.

In cele sapte intalniri vom face impreuna exercitii care pun in valoare atat ludicul cat si coerenta. Vom incerca sa conturam teme precum: fluxul imaginatiei creatoare, cautarea si gasirea „propriei voci”, identitatea si alteritatea in persoana autorului, lectura critica si lectura creativa.

Atelierul este interactiv si se desfasoara cu un numar redus de cursanti, ceea ce ofera lectorului posibilitatea de a lucra individual, cu fiecare participant, textul inceput. Departe de a fi un curs academic, obiectivul principal ramane posibilitatea exprimarii libere a ideilor dorite, in scris, dar si oral.

Atelierul urmareste sa indice cateva raspunsuri posibile la unele intrebari fundamentale despre scrierea creativa:

• De ce sa scriu? – Pentru ca, in cazul in care nu fac acest lucru decat ca hobby sau loisir, e o activitate relaxanta si instructiva. Iar daca fac asta cu ambitii legitime de profesionalizare, pot sa-mi imbunatatesc prin ghidaj cunostintele despre structura si stil.
  • Cum sa scriu? – Raspunsul la aceasta intrebare constituie deja partea cea mai importanta a intalnirilor noastre. Vom explora diverse variante de scriere ale aceluiasi subiect sau posibilitatile de tratare ale unor subiecte diferite.
  • La ce foloseste sa scriu? – Formularile, punerea in expresie, constructia unui text – toate aceste lucruri si multe altele vor spune lucruri esentiale despre fiecare, fie ca e vorba despre puterea de lucru, despre fluxul imaginatiei sau chiar schimbarea ori intregirea unei viziuni despre lume.
  • Ce fac cu scrierile mele? – Textele se concep prin gandire si apoi scriere. Urmatorii pasi sunt legati de perfectibilitate. Rescriere, revizuire, reformulare.

La acest curs veti invata:

Sa va identificati zona de confort in scrierea creativa (teme predilecte, stil, genuri).

Sa depasiti aceasta zona de confort explorand categorii contrare (grotescul, idilicul etc.).

Sa evitati cliseele, primind feedback constructiv.

Sa urmariti un fir narativ coerent.

Sa conturati un personaj credibil.

Sa va transpuneti emotiile in scris.

Imagine preluata de aici:

Regia: Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net

Music: The Jazz Piano – Composed and performed by Bensound