Am observat in ultima vreme aparitia multor carti care au ca subiect “mandalele”. Fie ca sunt desenate pentru relaxare si loisir, fie ca sunt solicitate in munca (psiho)terapeutilor, mandalele trezesc un interes care e, in esenta, luminos si inocent. Totusi, ce este cu adevarat o mandala? As vrea sa(-mi) explic acest lucru si am ales una in care se imbina mai multe laturi ale cunoasterii (spirituale, psihice, astrologice chiar). Este vorba despre Kalachakra Mandala.

O invatatura foarte complexa a buddhismului (tibetan), Kalachakra incearca sa acopere un rest mistic greu sondabil de catre ratiune. Kalachakra este esentiala pentru ezoterismul buddhist. Legendele spun ca regele Sucandra din Shambala i-ar fi cerut lui Buddha Shakyamuni invatatura despre tantra Kalachakra. Deindata ce indrumarea despre parcursul mistic al eliberarii i-a fost predata, Sucandra s-a intors in Shambala unde a scris textul acestei tantre misterioase, simbolizand-o apoi prin mandala cu acelasi nume.

Va propun o incursiune in simbolismul mandalei Kalachakra, poate cea mai sofisticata dintre toate diagramele mistice ale buddhismului tibetan.

Nu va fi doar o trecere in revista a specificitatilor buddhismului tibetan (Vajrayana) sau doar o povestire succinta a amalgamului de simboluri cuprinse in Kalachakra Mandala. Voi incerca sa fac intelese straturile simbolice ale descoperirii sinelui si eliberarii – procese de care multe tipuri contemporane de (psiho)terapie sunt interesate.

Evenimentul va dura doua ore si jumatate.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!