Semnificaţia viselor în viaţa noastră psihică (26 şi 27 iulie)

întâlnirile au loc joi 26 şi vineri 27 iulie, de la 19.00-21.00

,,Visul este uşiţa ascunsă înspre partea  cea mai profundă şi mai intimă a sufletului’’ – C.G. Jung

De ce visăm? Au oare importanţă visele? Ce sens ar putea avea?

Visele ne însoţesc încă din cele mai vechi timpuri. Dacă ne uităm la miturile tuturor popoarelor, visele au reprezentat mesaje prin care zeii comunicau cu oamenii, le ghidau destinele, le transmiteau cunoaşterea…

Dacă la începuturile umanităţii în fiecare comunitate exista un om ales pentru a realiza această punte de legătură între cer şi pământ, acesta fiind vindecătorul satului (şamanul, vraciul), pe măsură ce ne-am dezvoltat au căpătat importanţă visele fiecărui om. A avut loc o schimbare, de la un sens colectiv către un sens individual al visului.

Vă propun să învăţăm să privim visul dintr-o perspectivă personală şi să explorăm posibilele semnificaţii pe care acesta le aduce în viaţa fiecăruia dintre noi. Vom face acest lucru pe baza teoriei jungiene asupra viselor.

Pe parcursul a trei întâlniri vom discuta şi exemplifica următoarele:

• ce are de zis ştiinţa despre natura somnului şi a viselor, precum şi rolul acestora în menţinerea echilibrului nostru psihic;
  • diferite categorii de vise: vise reductive vs. vise constructive, vise compensatorii, vise repetitive, coşmarurile, vise anticipative, vise ”mari”, etc.; ce poate însemna lipsa viselor sau, din contră, vise care ne inundă puternic, noapte de noapte;
  • modalităţi de înţelegere a viselor, pe mai multe niveluri, de la cel personal, biografic, până la nivelul arhetipal;
  • structura visului din perspectivă narativă: cel mai adesea există un personaj principal, eroul visului, şi păţaniile lui de-a lungul nopţii conştienţei;
  • explorarea semnificaţiei diferitelor elemente prezente în vis: cadrul, personajele, conflictul, rezolvarea sau nu a acestuia;
  • semnificaţia prezenţei animalelor în vise şi relaţia lor cu visătorul;
  • teme des întâlnite în vise: necunoscutul, a fi dezbrăcat, a cădea sau a zbura, casa, sexualitatea, neputinţa de a ne mişca, necunoscutul etc.

Imagine: pictură de Sir Frederic Leighton, Flaming June

Inscrie-te la acest atelier »