Povestea Reginei Maria – eveniment cu istoricul G. Filitti
 

Vă invităm la o evocare a Reginei Maria, sâmbătă 16 octombrie, ora 11, alături de doamna Georgeta Filitti, la ALAMBIK, pe strada Paleologu la nr. 26.

În luna aceasta, acum 146 de ani, se năştea o româncă cu destin deosebit. Maria, principesă de Marea Britanie şi Irlanda de Nord, căsătorită cu Ferdinand, prinţ moştenitor al României. Ea ajunge, în anul 1914, Regina acestei ţări unde s-a integrat şi pe care a iubit-o, poate mai mult decât unii din locuitorii ei cu ascendenţă pe meleagurile carpatine. Regina Maria continuă să fie un personaj viu, interesant, al istoriei noastre pentru că a avut şansa să se implice în evenimente majore ale patriei sale de adopţie, mai ales Primul Război Mondial,, apoi a devenit, într-o formă extrem de expresivă, cronicar al vremii sale.

Poate dacă rămânea doar la relatarea faptelor brute, curiozitatea publicului şi-ar fi pierdut din acuitate; dar în mărturiile ei găseşti descrieri de personaje, trăiri dramatice ale unei mame de băieţi, Carol şi Nicolae, nu totdeauna exemple de virtute, şi deopotrivă fapte gospodăreşti, de amenajare pilduitoare a ”caselor de vis” Balcic, Bran, Copăceni, Scroviştea.

În fine; Regina Maria se dovedeşte o călătoare cu atenţia mereu trează, descrierile ei constituindu-se în ghiduri fermecătoare ale unor locuri din Europa, America, Orientul Apropiat sau Africa. Abordarea ei trădează o educaţie perfectă, stăpânire de sine, toleranţă – trăsături cei le poate descoperi cititorul de azi al Memoriilor, al  Însemnărilor zilnice, al cărţilor sale pe care Regina ni le-a lăsat moştenire.

Prin felul cum şi-a rostuit viaţa în Vechiul Regat, apoi în România Mare, englezoaica devenită bună româncă este şi astăzi un personaj pilduitor. Apariţia jurnalului ei din 1929 argumentează odată în plus cele de mai sus.

Participanţii la acest eveniment vor primi ultima carte tradusă de doamnei G. Filitti cu autograful istoricului –  Regina Maria a României. Însemnări zilnice, 1929

Ca să participi la eveniment, e necesar să prezinţi un certificat verde, conform cu reglementările actuale.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!