Pictura Prerafaelita si Moda feminina la finalul sec XIX in Anglia
 

In a doua parte a sec XIX, pictura si arta engleza sunt marcate de o miscare culturala extrem de interesanta si inovatoare, numita Fratia Prerafaelita.

Trei pictori foarte tineri si originali –  William Holman Hunt, John Everett Millais si Dante Gabriel Rossetti – pun bazele unui curent cultural care isi propune sa valorifice si reinterpreteze teme si motive din literatura si din arta medievala si antichitatea greaca, ignorind regulile picturii academice si visind la o lume anterioara industrializarii din epoca.

Picturile lor initial scandalizeaza opinia publica, sint considerate urite si indecente, desi aceste lucrari astazi ne frapeaza tocmai prin delicatetea, luminozitatea si rafinamentul lor.

Va invit sa admiram si sa analizam impreuna picturile celor mai celebri artisti care au apartinut acestei miscari: James Collinson, William Holman Hunt, John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti si altii. Vom descoperi in aceste lucrari teme extrem de diverse – de la viata cotidiana, probleme sociale, la teme biblice reimaginate; de la portrete feminine elegante si nostalgice, la teme celebre din legendele si literatura engleza.

In  partea a doua a discutiei, ne vom concentra asupra MODEI prerafaelita pe care doamnele din lumea artistica si cosmopolita au lansat-o, pe extraordinara influenta pe care arta a avut-o asupra emanciparii doamnelor din epoca. Costumul nu mai este doar decorativ, marca a starii sociale, ca pina atunci, ci incepe sa semnifice libertatea pe care femeile vremii reusesc sa o cistige treptat; libertatea de miscare a unor doamne care lucreaza, creativitatea unor spirite curajoase si lejeritatea in viata de zi cu zi.

Spre deosebire de moda victoriana, doamnele adepte ale curentului estetic renunta la crinolina, corset, pantofi cu toc si incep sa semene mai mult cu picturile si sculpturile din antichitate, invaluite de materiale bogate, cu bijuterii fluide si talia inalta.

imagine sus “Lady Lilith” – Dante Gabriel Rossetti, preluata de aici – http://en.wikipedia.org/wiki/Lady_Lilith

imagine jos – “Gather ye rosebuds” J. W. Waterhouse

Fondurile adunate de la acest eveniment sustin proiectele adresate copiilor de la Centrul de Zi Sfanta Sofia – cursuri de pictura, teatru, bune maniere, astronomie, cultura generala, etc


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!