Muzeele ştiute şi neştiute din Micul Paris

Ştiai că un studiu dat publicităţii în decembrie 2019 arată că persoanele care vizitează un muzeu pe lună trăiesc mai mult şi au o viaţă armonioasă?

Avem cu toţii o listă de muzee în care ne dorim să ajungem, fie că e vorba de Luvru, când vizităm Parisul, British Museum la Londra, Prado în periplul pe stăzile Madridului sau  Muzeul Metropolitan de Artă, când trecem oceanul şi ajungem la  New York.

La acest curs îţi propunem să descoperim împreună comorile ascunse din muzeele bucureştene, o alegere inspirată pentru weekendurile în care rămânem în oraş. Ştiai că în Bucureşti sunt peste 60 de muzee dintre care unele, foarte de succes, sunt private? Hai să le descoperim împreună!

Temele celor 3 întâlniri de curs sunt:

1. Comori ascunse din muzeele naţionale. Ne vom delecta cu povestea Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Muzeul Colecţiilor de Artă. Vorbim despre Muzeul Antipa, explorăm tezaurul de la Muzeul Naţional de Istorie şi descoperim colecţiile impresionante de la Muzeul Literaturii. Muzeul Satului, Muzeul Palatului Cotroceni, Muzeul Băncii Naţionale sau Muzeul Militar sunt de asemenea pe lista noastră cu poveşti.

2. Muzee locale şi case memoriale din Bucureşti. Descoperim povestea Palatului Suţu, astăzi Muzeul de Istorie a Municipiului Bucureşti, a Casei Cesianu care găzduieşte Muzeul Vârstelor, a caselor familiei Minovici, dar şi a scriitorilor Rebreanu, Arghezi, Minulescu, Bacovia sau Călinescu. Vorbim şi despre mici muzee de artă presărate pe străduţele cochete din centrul Bucureştiului: Aman, Zambaccian, Pallady, Tăttărescu sau Storck.

3. Muzee private, muzee mai puţin cunoscute şi muzee dispărute. Vorbim despre colecţiile incluse în Guinness Book din Muzeul Recordurilor Româneşti, descoperim Muzeul de Artă Recentă din România, Muzeul Micului Paris şi Muzeul Parfumului. De asemenea, povestim despre muzeele prea puţin cunoscute ale Universităţii Bucureşti, Universităţii de Medicină şi Farmacie sau Universităţii de Arhitectură. Nu uităm nici de muzeul Ligia şi Pompiliu Macovei, muzeul Grădinii Botanice sau Muzeul Anton Pann. Amintim şi de muzeul dispărut Anastase Simu.

Cele trei întâlniri  ale cursului despre muzeele Bucurestiului vor fi însoţite de poveşti savuroase şi imagini de arhivă sau contemporane.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

foto: Roza Zah