Istoria Religiilor: Mituri, Vise si Mistere (4-8 iulie)

intalnirile se desfasoara zilnic: luni 4, marti 5, miercuri 6, joi 7, vineri 8 iulie

Vă invităm la un atelier marca Mario Barangea, o călătorie neprevazută, interdisciplinară si fascinantă in diverse universuri spirituale si traditii religioase, atât din Europa, cât si din alte spatii geografice.

Unite de o tematică a spiritualitătii genuine, aceste 5 întâlniri sub forma a 5 expuneri despre căutările sufletului omenesc sunt 5 cercuri concentrice care se deschid spre un singur centru: credinta religioasă.

Temele intalnirilor sunt:

Sedinta 1. Sarpele haosului si îngerii cu săbii de foc: Miturile cosmogonice – ipotezele mitologice despre nasterea Cosmosului îl aduc pe om mai aproape de el însusi, paradoxal, pe măsură ce viziunile sale călătoresc, din adânc în adânc spre izvoarele timpului. De aceea vă propun cu această primă întâlnire o privire introspectivă asupra Cerului (nasterea Universului este, în mituri, icoana nasterii Omului).

Sedinta 2. Altarul din oglindă: Magia si sacrificiul – Sacrificiile, invocatiile, rugăciunile: tot atâtea forme, si încă multe altele, de deschidere a dialogului cu Zeii. Un dialog marcat de constiinta apropierii (prin actul magic al jertfelor). Expunerea despre magie si sacrificiu va cuprinde si detalii despre diferentele dintre mit si rit si tipologii ale transelor sacrificiale si magice.

Sedinta 3. Orgiile luciditătii: Visele – S-a vorbit si se vorbeste mult despre simbolismul viselor. E mult de spus, pe bună dreptate dar trebuie să recunoastem că există un rest de inefabil în toată această chestiune a materiei onirice. Vom aduce aminte, printre altele, de simbolismul premonitiei si revelatiei, tipuri si modele de revelaţii, fenomene mistice ale onirismului.

Sedinta 4. Garantia nemuririi: Religiile de mistere – mică istorie a mântuirii.

Sedinta 5. Două fete ale unui singur destin: Nasterea si Moartea în diverse mitologii indo-europene (caucaziene, scandinave, greco-romane) – riturile de trecere, initierile, lumile paralele.

Imagine: Jean-Baptiste-Camille Corot – Orpheus Leading Eurydice from the Underworld

preluata de aici: https://goo.gl/8Q6Qq6

Regia: Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net