Introducere în caligrafie
 

Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, în seri de vineri, de la 19.00-21.00. La curs vor fi respectate toate normele de protecţie recomandate. 

Cursul îşi propune să prezinte marile scrieri caligrafice din tradiţia europeană într-un format compact, interactiv şi atrăgător. Cursanţilor li se va demonstra zilnic, timp de o săptămână (5 zile lucrătoare) câte un tip de scriere şi vor putea să exerseze fundamentele sale tehnice, dacă îşi doresc acest lucru.

Primul curs din suita de cinci va fi dedicat introducerii în istoria caligrafiei şi prezentării diferitelor instrumente folosite în caligrafia contemporană şi în cea clasică. Cursul se va axa pe patru mari tipuri de scrieri: scrierea Foundational, scrierea uncială, scrierea gotică Textualis Quadrata şi scrierea italică.

Este un curs care vizează prezentarea celor mai cunoscute stiluri de scriere din caligrafia europeană şi îşi propune pentru această etapă doar familiarizarea participanţilor cu marea tradiţie caligrafică istorică din Europa.

Cursul de introducere în caligrafie oferă participanţilor posibilitatea de a dobândi un set nou de cunoştinţe creative şi aptitudini practice. Antrenează atenţia şi concentrarea.  Creşte gradul de manualitate şi precizie. Pentru unii dintre participanţi, caligrafia s-ar putea transforma chiar într-un hobby de lungă durată.

Cursul oferă ocazia de a petrece timpul într-un mod agreabil, folositor, discutând şi exersând diferite tipuri de scriere. În plus, exerciţiile de caligrafie pot duce la îmbunătăţirea scrisului de mână.

Vom povesti despre instrumentele şi mediile de lucru ale caligrafilor, despre tehnicile de lucru specifice domeniului, despre ce putem face azi cu ajutorul caligrafiei şi vom face exerciţii de caligrafie pe tot parcursul întâlnirilor noastre.

Structura şi tema cursurilor:

1. Vom discuta despre noţiunile de bază în caligrafie, despre instrumentele de scris, despre tipuri de hârtie, şi vom parcurge o scurtă istorie a caligrafiei pe continentul nostru, aruncând o privire în treacăt şi asupra caligrafiei pe alte continente.

2. Vom începe explorarea caligrafiei europene de la scrierea Foundational. Considerată de experţi drept scrierea cea mai potrivită pentru iniţierea în caligrafie, Foundational este un stil de scriere elaborat la începutul secolului XX de către Edward Johnston, părintele caligrafiei contemporane, pornind de la scrierea istorică a minusculelor carolingiene, din secolul al X-lea.

3. Vom merge mai departe pe firul marilor stiluri caligrafice din Europa şi ne vom familiariza cu scrierea uncială. Vom face un mic popas printre vechile cărţi şi vom discuta despre unul dintre cele mai frumoase manuscrise, Cartea din Kells (Book of Kells), scrisă într-un stil derivat din uncial (insular script), considerată o capodoperă a caligrafiei medievale.

4. Vom poposi pe tărâmurile fascinante ale literelor gotice şi vom explora scrierea Textualis Quadrata, menţionând însă şi celelalte tipuri de scrieri gotice. Cunoscută generic şi sub denumirea de „Blackletter”, familia scrierilor gotice se bucură în zilele noastre de un reviriment fulminant în cadrul caligrafiei contemporane.

5. Ultima întâlnire este dedicată scrierii italice, o scriere pe cât de elegantă, pe atât de complexă. Scrierea, după cum se poate lesne deduce din numele său, îşi are originile în Italia, în timpul Renaşterii, iar istoria sa este una fascinantă. Stilul italic se bucură şi în prezent de o popularitate extraordinară printre caligrafii lumii occidentale şi nu numai.

Cursul se va desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară (dezinfectarea sălii, obligativitatea purtării măştii şi a respectării distanţei dintre cursanţi etc.), în conformitate cu reglementările în vigoare. Capacitatea sălii va fi redusă la 70%.

foto: Delia Zahareanu

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!