Începuturile iernii: despre Sf. Andrei şi Sf. Nicolae
 

Vă invităm vineri, 24 noiembrie, de la ora 19:00, la un nou eveniment susţinut de etnologul Laura Jiga Iliescu, să descoperim împreună legendele şi tradiţiile mai mult sau mai puţin ţărăneşti coagulate în jurul Sfântului Andrei şi ale Sfântului Nicolae.

Nu mai e mult până când Sânnicoară, călare pe un cal alb, va zbura pe deasupra codrului şi totul se va acoperi de zăpadă. Asta după ce tot pe acolo trecuse deja Sâmedru cu caii lui, şi lăsase codrul fără frunză. Odată cu Undrea, mai vechi nume al lui Andrei (de unde şi numele lunii decembrie), se va instala iarna. Peste câteva luni va veni rândul lui Sân Gheorghe, iar frunza va da din nou. Curgerea sezonieră pare o ştafetă între sfinţi, fiecare cu traseul lui, de la care nu se poate abate. Iar ca să nu se abată, oamenii trebuie să le spună povestea. În felul acesta participă şi pământenii la bunul mers al vremii.

Se spunea că dacă vreunul dintre sfinţii gardieni ai calendarului încerca să fugă din această strânsoare a timpului, cel care venea din urmă trebuia să alerge după el şi să îl aducă înapoi, să-l reaşeze pe cale. Căci altfel anul ar fi devenit haotic, căldura şi frigul, lumina şi întunericul nu s-ar mai fi aşezat în căsuţele prestabilite ale anotimpurilor.

Parcă ceva a început să scârţâie în desfăşurarea sezoanelor. Ca să fim siguri că totul va curge bine, trebuie să respunem povestea. În speranţa că vom avea o iarnă cu zăpadă, vă invităm să vorbim despre Sf. Nicolae şi Sf. Andrei, daruri, lupi, intrarea în iarnă, treceri şi petreceri ale anului.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!