Ce vedem atunci când privim o fotografie? Cum decupăm lumea atunci când vrem să facem o fotografie? Este acest tip de imagine un instrument de reprezentare a lumii sau, mai degrabă, este un prilej de aprofundare a acesteia prin intermediul metaforei vizuale?

De cele mai multe ori, încercările de călăuzire în universul expresiei fotografice propun itinerariul opacizant al „regulilor de aur”. Deşi suntem asiguraţi de faptul că respectarea geometrică a acestora are ca efect eliminarea oricărei erori fotografice, de cele mai multe ori, corsetul strâmt al unor reguli care nu sunt destinate deprinderii unei imaginat metaforic anulează orice urmă de respir şi de bun simţ creativ.

Vă propun, de aceea, să explorăm bogatele resurse care alcătuiesc ţesătura fotografiilor de care, în mod vital, suntem absorbiţi.

Temele atelierelor:

1. Forţele câmpului vizual. Expresivitatea unui fundal. Dimensiunea de încadratură. Modalitaţi de redare a realităţii tridimensionale în bidimensionalul fotografic. Redări perspectivale opozante.

2. Mijloace de tensionare şi personalizare a fotografiilor.

3. Scurtă incursiune în teoria cromatică specifică fotografiei. Expresivitatea nivelelor de contraste cromatice. Semnificaţiile psihoperceptorii ale culorilor.

4. Mijloace de reglare a ponderală a elementelor de imagine. Dominanta de imagine ca funcţie atmosferică. Linii şi forme dominante.

5. Mijloace de microdinamizare în construcţia fotografică.

Fiecare sedinta dureaza cca. doua ore si jumatate.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!