Fabuloasa lume a basmelor

Cursul are loc la sediul fundaţiei, în Bucureşti, dar este transmis şi live, online pe zoom.us, pentru cei care nu pot participa fizic.

Un basm există doar atâta vreme cât este povestit într-un timp şi un spaţiu aparte, ce îl transferă într-un alt registru decât cel cotidian. Faţă de un trecut nu foarte îndepărtat, s-au schimbat deopotrivă povestitorii, ascultătorii şi poveştile.

Aşteptările, răbdarea, timpul petrecut împreună, imaginaţia, căutarea. Şi credinţele, casele, bisericile, dansurile, muzicile şi peisajele. Acestea toate dau sens fantasticului şi îi configurează galeria de personaje şi imagini, în relaţie unele cu altele şi mai ales cu lumea cea mare.

Vom vorbi despre ce înseamnă să spui un basm – inclusiv funcţiile rituale ale acestui demers, despre convenţiile fabulosului, ale adevărului şi ale farmecului, dar şi despre timp, spaţiu şi călătorie, lumină şi întuneric, iniţiere, cunoaşte şi comunicare.

Vă voi povesti basme (unele neaşteptate), le voi decoda conform sistemului folcloric de credinţe şi reprezentări, şi vom reflecta asupra relevanţei acestui tip de poveste străveche şi fantastică în lumea noastră post(post)modernă.

Lumea din jurul nostru se exprimă simultan pe diverse voci, prin diverse limbaje şi cu diverse înţelesuri ce se reconfigurează de la o epocă la alta, de la un tip de cultură la alta, ba chiar de la un spaţiu la altul. Sau tace. La fel şi lumea dinlăutrul nostru. Le compunem din mai multe piese şi planuri ca pe un joc al sincretismelor de tot felul, al suprapunerilor, al realităţii concrete şi imaginare.

Te invităm la o serie de întâlniri despre lumea imaginară a unei categorii aparte de poveşti ale oralităţii, devenită oarecum exotică, dar în continuare puternică în constituirea orizontului nostru interior. Basmul, basna, adică minciuna.

Temele celor trei întâlniri sunt:

1. A spune şi a asculta basne

2. Călătorie între tărâmuri

3. Eroul şi fata de împărat

La curs vom vorbi despre basme precum Drăgan Cenuşă, Voinicul cel cu cartea în mână născut, Busuioc şi Siminoc, Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, Povestea lui Solomon.

Pentru cei care participă online: cu o zi înainte de data începerii, toţi cei înscrişi care vor dori să urmărească online cursul vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

Pentru cei care participă fizic: cursul se va desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară (dezinfectarea sălii, obligativitatea purtării măştii şi a respectării distanţei dintre cursanţi etc.), în conformitate cu reglementările în vigoare. Capacitatea sălii va fi redusă la 70%.

Imagine: Ilustraţie oferită de Maria Surducan, ilustratoare, parte din proiectul

Youth Without Age and Life Without Death

Cumpără »