Estetica arhitecturii: De ce arhitectura este şi stranie şi fascinantă?

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de luni, în intervalul 19:00-21:00.

Vă invităm la un nou curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.

Cursul de estetica arhitecturii se adresează celor interesaţi de fenomenul arhitectural, structurat din punct de vedere al categoriilor estetice proprii acestuia: frumos, sublim şi eroic. La început, vom discuta despre ingredientele edificiilor, spaţiilor urbane şi de ce ordinea este un indicator al cosmosului zidit în construcţii. Sau era…

Temele celor 3 întâlniri:

Sedinţa 1. Prima întâlnire este dedicată introducerii în estetica arhitecturii, clasificări ale artelor şi celorlalte subiecte ale esteticii filosofice, ale celorlalte arte şi ale arhitecturii în particular. Pe scurt, despre colecţia de obiecte singulare (Baudrillard&Nouvel) care fac arhitectura atât de rezistentă la înţelegere şi interpretare.

Şedinţa 2. Cea de-a doua întâlnire este dedicată frumosului în ipostaza sa de categorie estetică a arhitecturii; despre frumosul obiectiv (din perspectiva creatorilor) şi despre frumosul subiectiv (din perspectiva utilizatorilor); despre efecte de corecţii/iluzii optice şi despre diferitele procedee de sintaxă arhitecturală.

Şedinţa 3. La ultima întâlnire vom discuta despre sublim în arhitectură (Hegel), despre Bigness (Koolhas) şi despre legătura dintre sublim şi sacru, cu aplicaţie, din nou, pe obiectele singulare produse de arhitectură şi modificările aduse de arhitectura contemporană. Vom putea aprecia frumosul edificat din perspectiva creatorului şi din aceea a degustătorului arhitecturii (da, vom vorbi şi despre terroir!), de ce sublimul poate fi monstruos, de ce e înrudit cu sacrul, ce înseamnă magnitudine şi, în fine ce şi de ce comemorăm?

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.