Descoperă zona Capitale – Dorobanţi – Tur ghidat prin Bucureşti
 

O plimbare în zona cuprinsă între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Dorobanţi – zona străzilor cu nume de Capitale – înseamnă în Bucureştiul zilelor noastre o adevărată călătorie în timp. Cartier select, cu multe case foarte bine conservate şi restaurate,  construite cu precădere în perioada interbelică, zona Capitalelor oferă publicului larg ocazia să vadă vile construite în prima jumătate a secolului XX, cu adevărat splendide. Construită cu scopul de a găzdui mai ales ambasade şi reşedinţe de ambasadori, zona Capitalelor a păstrat un parfum aparte, elitist.

Casele spectaculoase din zona Capitalelor apar în urma parcelării proprietăţii familiei Filipescu la început de secol XX, cartierul având o dezvoltare oarecum similară cu zona Ioanid. Cei care doreau să-şi achiziţioneze un lot în parcul Filipescu pentru a ridica o construcţie erau nevoiţi să respecte nişte reguli stricte, printre care înălţimea clădirii nu trebuia să depăşească 13 m. Respectând aceste reguli astăzi ne bucurăm de un cartier cu străzi şi trotuare largi şi vegetaţie bogată.

Denumirea de Calea Dorobanţi este dată în urma Războiului de Independenţă 1877-1878 şi provine de la faimoasele trupe militare care purtau celebrele uniforme împodobite cu pană (dorobanţ). Iniţial Calea Dorobanţi pornea din Piaţa Victoriei sau Podul Mogoşoaiei, iar din 1899 strada se restrânge la traseul existent şi astăzi.

Explorăm străzile cu nume de capitale şi vom povesti de familia Filipescu, vom admira casa Filipescu-Brâncoveanu, Palatul Auschnit, Institutul de Istorie Nicolae Iorga, Garajele Regale, Statuia Aviatorilor, Capela Sacre Coeur, Muzeul Hărţilor, Muzeul Zambaccian etc.

Turul ghidat durează aproximativ două ore.

***Fundaţia Calea Victoriei organizează tururi în zonele istorice din capitală din anul 2009, ca o continuare a cursurilor despre istoria Bucureştiului lansate în 2008, cu dna. acad. Georgeta Filitti. Suntem primul ONG cultural care a lansat moda prezentării pietonale a istoriei noastre prin oraş, dincolo de conferinţele şi evenimentele din palate şi clădiri de patrimoniu.

Foto: RozaZah


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!