Descoperă Cartierul Evreiesc şi Templul Coral – Tur ghidat online

Pentru acest tur ghidat online, biletele se găsesc pe Iabilet.ro. Click aici.

Bucureştiul a avut una din cele mai importante comunităţi evreieşti din estul Europei. În perioada interbelică, populaţia evreiască reprezenta aproximativ 10% din populaţia bucureşteană. Evenimentele din timpul celui de-al doilea război mondial, precum şi emigrarea spre Israel din timpul regimului comunist, au făcut ca astăzi comunitatea evreiască să aibă undeva la 3000 de membri.

De-a lungul timpului, comunitatea a fost foarte activă, prosperă şi bine inchegată. Membrii comunităţii erau negustori, bancheri, doctori, avocaţi, arhitecţi etc.  Iar moştenirea culturală a comunităţii evreieşti este impresionantă.

Vă invit să ne plimbăm virtual prin ceea ce a mai rămas din cartierul evreiesc în urma demolărilor din anii ’80: străduţe liniştite, străjuite de case cochete, cu mici curţi sau grădini. Vom descoperi împreună povestea formării comunităţii evreieşti în Bucureşti şi vom vorbi despre Sinagoga Mare, fondată la jumătatea secolului al XIX-lea de către evreii polonezi, şi proaspăt renovatul Templu Coral, copie după Sinagoga Tempelgasse din Viena.

Blocurile în stil Art Deco sau modernist, care poartă semnătura unor arhitecţi de renume cum ar fi Zilberman sau Marcel Iancu, vor completa tabloul acestei călătorii.

foto: RozaZah