Descoperă Bucureştiul prin ochii Fundaţiei Calea Victoriei
 

Importanţa cunoaşterii şi explorării oraşului

Te-ai gândit vreodată ce spune Bucureştiul pe care il descoperi despre tine? Oraşul este o componentă importantă a identităţii noastre, oglinda care reflectă povestea celor care l-au construit şi locuit de-a lungul timpului. Este o poartă către trecut şi viitor, un loc unde poţi descoperi poveştile caselor şi ale personalităţilor ce au trăit aici. Depinde numai de noi unde privim, ce alegem să explorăm, protejăm, cum şi unde ne bucurăm de o plimbare, în ce palate, monumente, mănăstiri şi parcuri intrăm, istoria cărei case sau statui vrem să o aflăm.

Şi, totuşi, de ce este important să facem asta?  În primul rând, cunoaşterea mediului în care ne desfăşurăm viaţa ne permite să ne simţim mai conectaţi şi implicaţi în comunitatea noastră. Când înţelegem istoria, cultura, geografia şi infrastructura oraşului nostru, ne putem simţi mai ataşaţi de locul în care trăim şi putem contribui mai eficient la îmbunătăţirea acestuia. Pe lângă acest aspect emoţional, cunoaşterea oraşului nostru are şi implicaţii practice. Ne ajută să navigăm mai uşor prin oraş, să folosim transportul public, să găsim servicii şi facilităţi locale şi să luăm decizii informate despre locurile în care vrem să ne petrecem timpul liber sau să ne dezvoltăm profesional.

În concluzie, explorarea Bucureştiului este o călătorie continuă şi captivantă, care ne conectează mai profund cu istoria, cultura şi frumuseţea sa. Prin intermediul iniţiativelor locale şi eforturilor individuale, putem contribui la construirea unui oraş mai bun şi mai prietenos pentru locuitorii săi.

 

Fundaţia Calea Victoriei şi Anita Sterea: Pionieri ai tururilor ghidate din Bucureşti

Acestea sunt motivele principale pentru care, în urmă cu 15 ani  – din cei 17 de existenţă – Fundaţia Calea Victoriei a demarat tururile ghidate din Bucureşti, în colaborare cu istoricul Anita Sterea. Alături de ea, am explorat zone centrale şi cartiere istorice, de la Calea Victoriei, Zona Grădinii Cişmigiu, Dorobanţi, Bulevardul Dacia şi Piaţa Spaniei, până la Şoseaua Kiseleff, malul Dâmboviţei şi Mahalaua Mântuleasa. Suntem primul ONG care a organizat astfel de plimbări în Bucureşti, pentru că am înţeles cât de valoros este patrimoniul nostru şi cât de important este să avem grijă de el şi credem ca am avut un rol important în sensibilizarea şi implicarea publicului în problemele oraşului.

Pornind de la un interviu exclusiv cu Anita Sterea, lectorul şi ghidul fundaţiei, am explorat transformările spectaculoase prin care a trecut Bucureştiul în ultimii 15 ani.

Transformările Bucureştiului în ultimii 15 ani 

Am asistat la o transformare semnificativă a oraşului nostru în aceşti ani, pornind de la revitalizarea zonelor centrale si renovarea clădirilor,  până la creşterea implicării civice a locuitorilor.

Una dintre cele mai notabile schimbări este revitalizarea Căii Victoriei, de la o stradă în paragină, cu magazine goale şi ziare în geam acum mulţi ani, la un spaţiu vibrant şi animat, care atrage atât localnici, cât şi străini. Calea Victoriei este cartea noastră de vizită, întrucât este zona cea mai des prezentată turiştilor. Aici avem majoritatea clădirilor şi instituţiilor culturale importante din Bucureşti, de la Ateneu şi Muzeul Naţional de Istorie, la Muzeul Naţional de Artă, care încep să fie din ce în ce mai animate.

Pe lângă închiderea temporară a străzii pentru trafic, care a contribuit la crearea unui mediu mai prietenos pentru plimbări şi interacţiuni sociale, iniţiativele private si organizarea evenimentelor culturale au avut un impact semnificativ asupra zonei. Diverse proiecte conexe, precum festivalul Spot Light sau festivalul de teatru stradal au adus o diversitate şi o energie nouă în zonă, oferind oportunităţi de interacţiune şi descoperire a oraşului sub noi perspective. Este îmbucurător să vedem cum aceste schimbări pozitive au contribuit la atragerea unui public mai larg în această zonă emblematică a oraşului.

O altă schimbare notabilă în Bucureşti este creşterea numărului de case renovate şi restaurate, care nu doar îmbunătăţeşte aspectul estetic al oraşului, ci îi si conservă patrimoniul istoric şi oferă publicului oportunitatea de a explora şi înţelege mai bine istoria şi cultura oraşului. Anita Sterea oferă câteva exemple, precum Casa Severeanu, Casa Observatorului Astronomic, Casa Oromolu şi Bufetul de la Şosea, fiecare cu povestea şi semnificaţia sa în peisajul cultural al oraşului:

„O casă frumos restaurată, care găzduieşte un muzeu şi care cumva este accesibilă publicului este Casa Severeanu. Casa Severeanu este casa unui doctor pasionat de numismatică, care îşi va dona colecţia Primăriei, pentru a deschide acest muzeu şi astfel avem şansa să pătrundem în universul casei, sa ne bucurăm de vitralii, de sobe minunate, de mobilier.

Casa Observatorului Astronomic la fel, foarte frumos restaurată. Această casa a fost făcută pentru a găzdui un observator, deci nu este casa în care a locuit Amiral Vasile Urseanu. Are forma unui vas cu o punte, de unde privim cerul, şi foarte multe elemente care te duc în universul acesta maritim, cu delfini, cu peşti, cu tot felul de alte simboluri din lumea mării. Sufletul observatorului este colegul nostru Adrian Şonka,  personajul principal, care odată ce te-a primit totul se schimbă.

Casa Oromolu este casa de lângă Guvern. Era în vecinătatea Palatului Sturdza, care a fost distrus după al Doilea Război Mondial şi care a găzduit mulţi ani Ministerul de Externe. Deci o zonă importantă, foarte frumoasă. Oromolu a fost guvernatorul Băncii Naţionale, iar casa a fost făcută de arhitectul Petre Antonescu.

Bufetul de la Şosea este iar o casă foarte frumos restaurată, care este accesibilă publicului. Pentru că şi asta contează – sunt multe case private pe care le admirăm de afară, dar, pe de altă parte, avem case publice care ne dau şansa să vedem şi interioare, fie că vorbim de muzee, fie că vorbim de galerii de artă, fie că vorbim de restaurante.”

În concluzie, explorarea Bucureştiului nu este doar o călătorie fizică prin străzi şi clădiri, ci şi o călătorie în timp şi în comunitate. Prin intermediul Fundaţiei Calea Victoriei şi eforturilor individuale, locuitorii şi vizitatorii descoperă şi îndrăgesc fiecare colţ şi fiecare poveste a acestui oraş plin de viaţă şi de istorie.

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!