Curs online – Arhitectură şi regalitate

Vă invităm la un curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.

România s-a dezvoltat impetuos în perioada sa monarhică, inclusiv prin urbanism şi arhitectură, instrumente prin intermediul cărora s-a exercitat şi gândul suveranilor români. Imaginea de ansamblu este aceea a unor promotori regali ai stilurilor consacrate prin eleganţă în Occident (Carol I, Ferdinand) sau ai celor recente sau chiar de avangardă (Regina Maria şi Arts and Crafts, Carol al II-lea şi modernismul).

Întâlnirile acestui curs despre arhitectură şi regalitate îşi propun să comenteze relaţia dintre monarhia română şi arhitectura patriei, pe câteva niveluri de semnificaţie:

1. În primul rând, contribuţia proprie, directă, la constituirea ansamblului Peleş/Pelişor/Foişor, a Palatului Regal şi al Palatului Cotroceni, a Castelului Săvârşin;

2. Influenţa în simbolistica pavilioanelor regale la diferitele expoziţii naţionale (1906), festivaluri (precum Muncă şi Voie Bună), târguri internaţionale/mondiale;

3. Influenţa indirectă în urbanismul şi arhitectura capitalei şi a marilor oraşe ale României dinainte şi de după Primul Război Mondial.

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

sursă foto: https://bit.ly/3uKYK6H