Curs online – Arhitectură şi regalitate

Vă invităm la un curs susţinut de arh. Augustin Ioan, doctor în arhitectură, profesor universitar la UAUIM Bucureşti, Doctor al Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti şi licenţiat în teologie ortodoxă Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA.

România s-a dezvoltat impetuos în perioada sa monarhică, inclusiv prin urbanism şi arhitectură, instrumente prin intermediul cărora s-a exercitat şi gândul suveranilor români. Imaginea de ansamblu este aceea a unor promotori regali ai stilurilor consacrate prin eleganţă în Occident (Carol I, Ferdinand) sau ai celor recente sau chiar de avangardă (Regina Maria şi Arts and Crafts, Carol al II-lea şi modernismul).

Întâlnirile acestui curs despre arhitectură şi regalitate îşi propun să comenteze relaţia dintre monarhia română şi arhitectura patriei, pe câteva niveluri de semnificaţie:

1. În primul rând, contribuţia proprie, directă, la constituirea ansamblului Peleş/Pelişor/Foişor, a Palatului Regal şi al Palatului Cotroceni, a Castelului Săvârşin;

2. Influenţa în simbolistica pavilioanelor regale la diferitele expoziţii naţionale (1906), festivaluri (precum Muncă şi Voie Bună), târguri internaţionale/mondiale;

3. Influenţa indirectă în urbanismul şi arhitectura capitalei şi a marilor oraşe ale României dinainte şi de după Primul Război Mondial.

Cu o zi înainte de începerea cursului, toţi cei înscrişi (taxa achitată) vor primi  un link, cu ajutorul căruia să acceseze cursul şi instrucţiunile de conectare la Zoom.

sursă foto: https://bit.ly/3uKYK6H