Cum pictez o floare de iris? – Tutorial de ilustraţie decorativă
 

Îţi plac ilustraţiile cu temă vegetală? Cu flori diafane sau alte plante, desenate realist, care dau o notă de mister şi prospeţime încăperii în care sunt expuse?

Liliana Arnaut, grafician şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei, îţi arată cum să faci şi tu astfel de lucrări, cu care vei putea apoi să-ţi împodobeşti locuinţa sau biroul. Până în 13 octombrie, când începe cursul ei de Ilustraţie florală, Liliana ţi-a pregătit un tutorial în care vezi, pas cu pas, cum a făcut ca să picteze un iris folosind tehnica picturii în acuarelă.

1. Pregătim materialele pentru lucru: hârtie, două pensule cu vârf rotund, din păr de veveriţă – una de 3 şi una de 6, acuarele, serveţel uscat, un pahar cu apă. Cu pensula mai subţire, de 3, vom lucra detaliile (nervurile petalelor, de exemplu), cu cea de 6, mai groasă, vom face tuşele largi, fondul, petele mari de culoare.

curs ilustraţie flori

 

2. Realizăm desenul. Am ales o compoziţie simplă pentru a evidenţia tehnica şi modul de lucru.

3. Pictăm fundalul în câteva tuşe, folosind tehnica de ud-pe-ud. Asta înseamnă că, după ce aplicăm pe foaie un fond deschis la culoare – roz, în cazul acesta, vom continua să lucrăm cu restul de colori fără să aşteptăm să se usuce planşa. Culorile vor difuza şi vor crea un anumit efect vizual.

curs ilustraţie flori

4. După ce fundalul se usucă, pictăm tulpina şi frunza florii, adăugând şi câteva tuşe de umbră, cât este încă udă lucrarea. După ce se usucă, pictăm nervurile de pe frunză şi tulpină.

curs ilustraţie flori

5. Pictăm în câteva tuşe largi nuanţele principale ale florii, folosind tehnica ud-pe-ud

curs ilustraţie flori

6. Adăugăm în linii mari, zonele de umbră şi lumină, în timpul lucrului vom tot reveni la acest aspect.

curs ilustraţie flori

7. Pictăm nervurile petalelor cu o pensulă subţire.

curs ilustraţie flori

8. Unele zone le pictăm în tonuri mai intense pentru a crea un efect bidimensional pe o suprafaţă plată.

curs ilustraţie flori

9. Continuăm să creăm un efect de sprafaţă bidimensională din fond, încadrăm actorul principal – irisul, în mediu. Accentuăm umbrele de pe floare.

curs ilustraţie flori

10. Atât. Lucrarea este gata. :)

curs ilustraţie flori


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!