Columna lui Traian: războaiele daco-romane, cercetările şi descoperirile arheologice
 

LA ACEST EVENIMENT SE MAI POT ÎNSCRIE DOAR PERSOANELE CARE DORESC SĂ PARTICIPE ONLINE, Live pe Zoom.

Vă invităm joi, 11 aprilie, de la ora 19:00, la un eveniment nou cu Radu Oltean, artist şi cercetător specializat pe ilustraţia reconstitutivă istorică şi arheologică, să descoperim lucruri neştiute despre Columna lui Traian şi războaiele daco-romane.

***Vârsta minimă de participare: 16 ani.

Columna de la Roma a fost un monument de propagandă imperială. Ca şi cunoscutele statui de daci din forul lui Traian. Reliefurile Columnei nu sunt o descriere reală sau completă a războaielor dacice. În lipsa unor scrieri şi cronici contemporane, dispărute în majoritatea lor, istoricii s-au agăţat în mod excesiv de povestea sculptată pe fusul Columnei. Războiul descris în marmură a fost excesiv valorizat, cetăţile şi detaliile topografice au fost considerate rupte din realitate.

Cercetările mai vechi dar mai ales noi, din ultimii 25 de ani, inclusiv cu metode moderne (lidar, geofizică) au relevat direcţii de traversare a munţilor, marcate de castre temporare de marş. Un subiect fascinant! Noi descoperiri arheologice au adus la lumină depozite de echipament militar din epoca războaielor traianice. Au fost puse cap la cap inscripţii nou descoperite sau puţin cunoscute. O grămadă de detalii istorice şi arheologice formează un puzzle fascinant, care ajunge rar sau niciodată la publicul amator sau pasionat. Fiindcă multe aceste cercetări sunt publicate în reviste de specialitate, discută subiecte de nişă, şi sunt puţin „digerabile” pentru gustul marelui public, chiar preocupat de subiect.

Propun o călătorie care să înceapă cu Columna lui Traian şi puţinele izvoare scrise tradiţionale. Vom continua cu un scurt istoric al războaielor romanilor cu dacii dinaintea lui Traian şi vom explora detaliile fascinante relevate de arheologie. Vom discuta despre lucrările romane de la Porţile de Fier şi Podul lui Apollodor de la Drobeta. Traseele montane ale legiunilor. Pe ce suprafaţă s-a întins războiul. Cetăţile dacilor care au fost asediate. Unele erau deja părăsite la momentul războaielor. Echipamentele militare. Clişee, falsuri şi adevăruri. Promit cursuri  vizuale, cu hărţi, desene şi fotografii spectaculoase. Exclus plictiseală.

Participanţii vor găsi la sediul fundaţiei cărţile lui Radu Oltean.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!