Regina Maria si „Casele sale de vis”
 

Va invitam simbata, 26 septembrie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta FILITTI. Vom povesti despre PALATELE SI LOCUINTELE in care a trait Regina Maria si ne vom bucura de elegantul decor de la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai bine conservate cladiri de patrimoniu ale orasului.

Personalitate marcanta a inceputului de secol XX, Regina Maria a fost o femeia puternica, eleganta, pasionata de arte, arhitectura, design interior si peisagistica. Spatiile in care a locuit au fost concepute, infrumusetate, renovate sau redecorate de aceasta doamna care si-a spus povestea prin elementele decorative pe care le regasim in fotografiile din epoca. In incaperile palatelor pe care le-a locuit, regasim elemente art-nouveau sau ale stilului neoromanesc, flori din abundenta – mai ales crini, obiecte orientale pretioase, elemente medievale reinterpretate, icoane ortodoxe si multe alte lucruri care au dat viata si o aura de mister spatiului. 

Pornind de la marturiile istorice pe care le regasim in jurnale si documente din epoca, vom descoperi mai multe locuri extraordinare in care Regina Maria – si diversi membri ai familiei regale, apropiati sau personalitati culturale – au trait momente festive, istorice sau pur si simplu s-au bucurat de liniste, de cei dragi si de intimitate.

Vom poposi, cu ajutorul imaginilor de epoca, in atmosfera romantica a Castelului Bran, la fastuosul Castel Peles si delicatul Pelisor de la Sinaia, sau la Palatul de la Scrovistea, incercand se reconstruim parfumul Belle Epoque, de final de secol XIX si inceput de secol XX.

Vom calatori, de asemenea, pe malul Marii Negre, la Balcic, unde vom descoperi un spatiu intim si luminos, construit sub semnul Orientului, al simbolurilor spirituale si al unei mari iubiri pentru natura: gradini in trepte, invadate de flori, specii de plante exotice si copaci din diverse spatii geografice.

Palatul Cotroceni va fi, de asemenea, unul dintre spatiile istorice pe care le vom explora, remarcand darul reginei Maria de a transforma si de a innobila spatiile prin care a trecut, marturie si desfatare pentru noi azi fiind numeroasele poze cu Regina Maria la diverse virste, mereu demna si surizatoare.


Regina+Maria

logo grand hotel continental


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!