Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucurestilor
 

Va invitam miercuri 19 decembrie, de la 19:00, la lansarea cartii “Carol Popp de Szathmari, fotograful Bucurestilor” in prezenta autorilor: graficianul & scriitorul Radu Oltean si istoricul Emanuel Badescu.

Aceasta carte, scoasa in conditii grafice deosebite si plina de fotografii cu detalii surprinzatoare, cuprinde intreaga opera fotografica cunoscuta, legata de Bucuresti, a lui Carol Pop de Szathmari, pictor şi grafician transilvănean, primul fotograf de artă şi documentarist din Regatul Român şi unul dintre primii zece fotografi din Europa. Lui Szathmari ii datoram unele dintre primele fotografii ale Bucurestilor, din perioada 1848-1885. Cartea cuprinde multe informatii necunoscute si imagini inedite dintr-un oras care s-a transformat aproape total.

In acest an se implinesc 200 de ani de la nasterea artistului, “Pictor si Fotografu Inaltimei Sele Carol I. Domnitorul Romaniloru” cum se denumeste chiar el intr-un material de promovare. Vom avea bucuria sa descoperim perpectiva pe care ne-o ofera, un ochi atent care a surprins detalii dintr-o lume disparuta, un Bucuresti al carutelor si calestilor, al Dambovitei ca sursa principala de apa, al hanurilor inca in picioare, al Tirgului Mosilor, al carelor alegorice, al demolarilor si al constructiilor, un oras in vesnica transformare.

La acest eveniment veti avea ocazia sa vedeti proiectate si analizate fotografii de epoca din secolul XIX – portrete de tirgoveti si tarani, peisaje urbane, cladiri de patrimoniu (hanuri, manastiri, case, palate, cele mai multe disparute dar si unele pastrate), momente festive din viata orasului –  explicate de cei doi autori.

Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Continental, o cladire clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!