BAROCUL ÎN MUZICӐ: DANTELӐ ŞI OŢEL
 

LA ACEST EVENIMENT NU MAI SUNT LOCURI.

un eveniment cu dirijorul Tiberiu Soare, 6 decembrie, 19:30

Fundatia Calea Victoriei si Teatrul Odeon va invita sambata, 6 decembrie, ora 19.30, la Sala Studio, la un nou eveniment din seria conferintelor interactive „Vorbe despre Muzica si Muzicieni”. Ne vom reintalni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti ce inseamna BAROCUL ÎN MUZICӐ: DANTELӐ ŞI OŢEL.

Muzica barocӑ este încercarea de a spune totul, lӑsând totuşi ceva nerostit.” (Tiberiu Soare)

Sa ne imaginam ca ne aflam in Europa anilor 1600 – 1750, intre renastere si clasicism, la momentul in care ia nastere o muzica flamboaianta, numita peiorativ baroca. Denumirea sa provine de la cuvantul portughez barroco, ce s-ar traduce prin „perla deformata”. Asimetria e cea care da farmecul acestor bijuterii sonore, iar tot ce inseamna ornamentare muzicala incepe sa straluceasca. Vom asculta si vom povesti despre o muzica plina de forta, gratie si candoare, o impletire de dantela si otel, in care eleganta e regula de exprimare.

Este o epoca efervescenta, in care se dezvolta noi tehnici de interpretare instrumentala si apar modificari in notatia muzicala. Ansamblurile instrumentale se diversifica si devin din ce in ce mai complexe. Multe nume importante din istoria muzicii clasice provin din aceasta perioada: Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Antonio Vivaldi, Alessandro Scarlatti, Domenico Scarlatti, Georg Philipp Telemann, Arcangelo Corelli, Tomaso Albinoni, Claudio Monteverdi, Jean-Philippe Rameau, Johann Pachelbel si Henry Purcell.

In discutiile noastre, ne vom opri in special asupra a trei mari compozitori. Cu ajutorul imaginilor si a fragmentelor muzicale, vom descoperi muzica fluida si extrem de descriptiva compusa de Antonio Vivaldi, compozitiile lui Georg Friedrich Händel, in care gloria si nostalgia se contopesc si, nu in ultimul rand, muzica lui Johann Sebastian Bach, cheia de bolta a muzicii baroce.

Evenimentul face parte din seria intalnirilor „Vorbe despre Muzica si Muziceni”, proiect initiat de Fundatia Calea Victoriei impreuna cu dirijorul Tiberiu Soare si gazduit de Teatrul Odeon, Sala Studio – un spatiu relaxat si deschis initiativelor artistice si culturale. Povestea se va derula in mai multe episoade, de-a lungul carora vom calatori intr-un bogat univers muzical si ne vom delecta cu povestile unor mari muzicieni. Acesta este al doilea eveniment desfasurat, precedat de W.A. Mozart si Alchimia sunetelor si urmat de o noua intalnire dedicata lui Ludwig van Beethoven.

In cadrul evenimentului ne vom bucura de un moment muzical live, sustinut de talentatul muzician Florin Mitrea, violoncelist solist al Orchestrei Nationale Radio.

Biletele se achizitioneaza de la casa de bilete a Teatrului Odeon. Atentie! La acest eveniment NU se fac inscrieri sau rezervari la fundatie.


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!