Atelier de Caligrafie şi Ilustraţie

Alege un mesaj ce te inspiră şi vino la un atelier plin de culoare şi imaginaţie, să creăm împreună cele mai frumoase ilustraţii din cuvinte.

Arta scrisului de mână mi-a permis să iau citate motivaţionale şi cuvinte care mă inspiră şi să le transform în ilustraţii prin metode cu totul noi. Aşa s-a născut dragostea mea de a încorpora citate inspiratoare în ilustraţii.

Vă propunem, aşadar, un atelier cu totul original, interactiv, în care vom îmbina tehnici de dezvoltare personală şi pictură. Vom învăţa să combinăm tipuri de caligrafie modernă cu tehnicile picturii în acuarelă.

Cuvântul “caligrafie” vine din grecescul “kallos”, ceea ce înseamnă “frumos”, iar “graph” se traduce prin scris. Acest lucru înseamnă că fiecare literă poate fi transformată într-o operă de artă. Caligrafia modernă pe care vă propunem să o abordăm la curs depăşeşte regulile stricte ale celei tradiţionale, adăugând o notă personală scrisului. Prin intermediul acestui atelier, scrisul de mână va fi transformat într-un stil caligrafic unic şi personal, pentru fiecare cursant. Vom descoperi că frumuseţea nu se opreşte la desenarea literei, ci se răspândeşte în întreg desenul – vom transforma exerciţiul nostru caligrafic într-o ilustraţie complexă, folosind tehnici variate ale pictatului în acuarelă.

La finalul cursului, fiecare participant va şti să introducă în compoziţii colorate caligrafia şi să o transforme în subiect principal al unei ilustraţii, să deseneze diferite tipuri de caligrafie, să valorifice combinaţii diferite de culori, să folosească diferite tehnici de pictură în acuarelă.

Întâlnirea 1 – Introducere în caligrafie şi selectarea cuvintelor motivaţionale

Vom începe atelierul  de pictat cuvinte prin trecerea în revistă a celor mai importante stiluri caligrafice, de la manuscrisele medievale până la arta contemporană. Tot la această întâlnire ne vom concentra atenţia asupra celor mai moderne viziuni asupra caligrafiei de astăzi, vom exersa şi vom selecta mesajele pe care le vom picta.

Practic: experimentăm diferite tipuri caligrafice pe o literă, transformăm o literă într-o operă de artă.

Întâlnirea 2 – Caligrafie modernă şi ilustraţie

Vom studia şi vom exersa împreună cele mai artistice tehnici ale scrisului în combinaţie cu ilustraţia. De asemenea, vom face o sinteză a faunei şi florei cel mai des utilizate în crearea ilustraţiilor. Tot la a doua întâlnire vom învăţa să concepem şi să aşezăm în planşă diferite tipuri de compoziţii ce conţin cuvinte şi ilustraţii şi vom exersa tehnicile picturii în acuarelă.

Practic: exerciţii simple de combinare a caligrafiei unui cuvânt inspirator şi a unui element din lumea faunei/ florei.

Întâlnirea 3 – Desenăm, pictăm, exersăm. Învăţăm împreună (I)

În cadrul celei de-a treia întâlniri realizăm o compoziţie complexă cu un mesaj inspirator în ilustraţie. Vom şti să combinăm tehnicile caligrafice şi ale picturii în acuarelă, exersate la precedentele întâlniri, într-o singură lucrare.

Practic: începem realizarea unei ilustraţii complexe ce va conţine un mesaj.

Întâlnirea 4 – Desenăm, pictăm, exersăm. Învăţăm împreună (II)

Continuăm să realizăm ilustraţia începută.

Întâlnirea 5  – Recapitulăm ceea ce am învăţat şi adresăm întrebări

Întâlnirea finală va fi dedicată în întregime exerciţiului. Punem în practică cunoştinţele acumulate la cursurile precedente, adresăm întrebări, facem sugestii şi recomandări.

Lucrările făcute la curs şi lăsate la sediul fundaţiei pot fi ridicate timp de 10 zile de la finalizarea cursului. Pentru că spaţiul nu ne permite, ele nu vor fi depozitate pentru o perioadă mai îndelungată. Vă mulţumim pentru înţelegere.

Practic: finalizăm o ilustraţie.

Atelierul este susţinut de Liliana Arnăut, despre care puteţi citi mai multe în acest interviu: http://www.moldeco.md/ro/blog/liliana-arnaut-%E2%80%9Cnatura-este-surs%C4%83-infinit%C4%83-de-inspira%C5%A3ie%E2%80%9D

ilustratie si caligrafie