Arta somnului bun şi revigorant
 

Somnul este acel lanţ de aur care leagă sănătatea şi corpul” – Thomas Denker

Ne petrecem o treime din viaţă dormind, însă nu toţi reuşim să avem constant un somn bun şi odihnitor. Ne trezim cu senzaţia că suntem deja obosiţi, ne este greu să ne concentrăm atenţia, suntem iritabili, task-urile zilnice ne solicită de două ori mai multă energie şi nu de puţine ori constatăm că memoria ne joacă feste.

Somnul este esenţial pentru sănătatea noastră, însă mulţi dintre noi îi subestimăm importanţa şi trăim cu simptomele zilnice ale oboselii, preferând să nu ne gândim la sursa problemei, ci mai degrabă ascunzând abil efectele.

În cultura modernă, cerinţele şi aşteptările zilnice ne impun un stil de viaţă alert, agitat, plin de provocări, asta fără să punem la socoteală adevăratele probleme sufleteşti cu care ne confruntăm din când în când: boală, pierderea unei fiinţe dragi, copii care cresc, părinţi care îmbătrânesc, relaţii care se destramă şi multe altele.

Problemele de somn nu sunt cauzate de ceea ce se întâmplă din momentul în care pui capul pe pernă, ci de toate alegerile pe care le faci de-a lungul zilei.

Este un paradox straniu faptul că, în timp ce am devenit obsedaţi de a dormi suficient, ne complăcem în “a ciupi” cu bună ştiinţă din somn, pentru alte priorităţi, iar somnul a devenit un lux pe care cu greu ni-l putem permite. Cât de des nu v-aţi auzit spunând: “o să dorm mâine… în weekend…în vacanţă…la pensie” , dar până să ajungi pe şezlong în lumina blândă a soarelui, ai devenit deja o victimă a lipsei de odihnă şi te temi să te opreşti, pentru că ştii că abia atunci vei fi confruntat cu adevăratele lipsuri şi cu o sănătate precară.

Dacă ai citit până aici, este clar că eşti conştient de ceea ce se întâmplă atunci când nu dormi suficient şi că ai idee şi cum e când numărul de ore este adecvat, dar te simţi la fel de obosit la trezire, pe cât erai la culcare. Aşa că hai să redescoperim împreună arta somnului bun şi revigorant!

Timp de 4 întâlniri vom afla totul despre starea naturală de odihnă, despre fabrica ce devine corpul nostru în timp ce noi dormim, vom exersa tehnici de respiraţie, relaxare, vom face călătorii în propria imaginaţie şi vom afla ce ne împiedică cu adevărat să dormim.

Atelierul este împărţit astfel:

1. Vorbim despre somn – stare fiziologică naturală, despre cei mai importanţi dintre hormonii care se secretă în timpul somnului şi rolul lor pentru sănătatea noastră. Construim împreună arhitectura somnului şi aflăm care sunt ciclurile somnului şi cum acestea ne influenţează starea de bine. Aflăm care este nevoia de somn optimă pentru fiecare dintre noi şi cum putem să ne reglăm ceasul biologic pentru un somn bun şi odihnitor.

2. Cum te pregăteşti pentru somn – ritualul de dimineaţă, cel de prânz şi ritualul de seară. Descărcarea creierului – exersăm împreună cele mai potrivite metode de deconectare şi detoxifiere digitală. Alimente care vindecă.

3. Învăţăm să respirăm! Da, pe cât de banal pare, respiraţia este elementul cheie în reglarea pulsului, a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac şi un barometru al stării noastre de sănătate fizică. Vom exersa împreună tehnici de respiraţie, vom face exerciţii de relaxare progresivă şi vom descoperi “locul de siguranţă”.

4. Testul realităţii: cine eşti tu cu adevărat? În această sesiune vom identifica propriile convingeri nefolositoare şi vom descoperi cum le putem înlocui cu unele benefice pentru un somn bun şi revigorant.

”Sunt expertă în probleme de somn şi mă pasionează să-i ajut pe oameni să doarmă bine, dar mai mult decât atât mă pasionează să-i ajut să trăiască o viaţă cu sens, aşa cum spunea Aristotel: “Valoarea supremă a vieţii depinde de capacitatea de a fi conştient şi de puterea de contemplare, nu de simpla supravieţuire”.

 

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să ţineţi cont de data şi ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veţi primi  un link cu ajutorul căruia veţi accesa cursul pe Zoom.us.

Sursa imagine sus – https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/adorabil-alb-animal-de-casa-animal-de-companie-545016/

burst.shopify.com/

 

Cumpără »

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!