Art Déco. Modă, Design, Arhitectură
 

La începutul secolului XX, unduirile vegetale şi extravagante ale stilului Art Nouveau au fost înlocuite, treptat, de un stil mult mai simplu, dominat de decoraţiuni stilizate şi forme geometrice.  Numit mai târziu Art Déco (după expoziţia de Arte Decorative de la Paris, din 1925), noul stil îşi trăieşte epoca de glorie în Parisul anilor ’20, atunci când tinerii epocii, dornici să uite ororile Primului Război Mondial, experimentează o viaţă eliberată de convenţiile sociale, în ritmurile jazzului,  în cafenelele pariziene.

Exegeţii acestui stil, care a transformat radical arhitectura şi artele decorative, au comparat construcţiile din epocă cu siluetele femeilor îmbrăcate în rochiile Chanel, simple, elegante şi eliberate de orice podoabă inutilă. Noul stil a fost preluat, cu relativă uşurinţă, în întreaga Europă interbelică şi în Statele Unite ale Americii, transformându-se în ce cunoaştem astăzi sub numele de Stil Internaţional. Farmecul Art Déco nu rezidă doar în decorurile stilizate şi într-o arhitectură care privilegiază funcţionalul, ci într-o lume aflată în plină schimbare. Ritmurile trepidante ale vieţii, dorinţa de nou şi modern, ţinutele sportive şi trupul eliberat, toate se regăsesc în această epocă, când o nouă generaţie îşi elaborează propriul univers estetic, fie că vorbim de modă sau de arhitectură.

Vă invit să descoperim împreună anii `20, să cunoaştem un curent decorativ şi gloria unei epoci dominată de fascinaţia pentru mişcare, viteză,  sport, vacanţele şi călătoriile transatlantice. Călăuze ne vor fi picturile Tamarei de Lempicka, portretele unor dive din epocă (Kiki de Montparnasse, Joséphine Beker),  fotografiile lui Georges Brassaï, imagini de la expoziţia de arte decorative din 1925 etc.

Acest eveniment este organizat în cadrul

 

 

 


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!