Ana Maria Ciobanu

Ana Maria Ciobanuscrie din 2011 pentru trimestrialul independent de jurnalism narativ DoR (Decât o Revistă) concentrându-se pe teme ca identitate, inegalitate socială, reforma sistemului de protecţie a copilului, victorii civice, violenţă în familie, sărăcie extremă, rasism.

În 2014 a obţinut împreună cu Oana Sandu o bursă SuperScrieri pentru jurnalism despre violenţa în familie şi a documentat şapte dintre cele 14 texte publicate pe platforma Toată Lumea din Familia Noastră (violenta.decatorevista.ro).

În 2015 a fost unul dintre bursierii ARC pentru jurnalism despre filantropie şi a documentat un material despre un grup informal de donatori care încearcă să ajute o mamă tânără să iasă din sărăcie. Aşa a apărut în 2017, după doi ani de de documentare, podcastul Satul Mădălinei – un serial audio în şase episoade despre dragoste, sărăcie şi costurile altruismului (http://www.decatorevista.ro/satul-madalinei/ ).

Predă cursuri de storytelling, scriitură personală şi jurnalism narativ.

În ianuarie 2022 a lansat podcastul Obiceiul pământului, o serie audio despre memoria şi influenţa celor 500 de ani de sclavie a romilor asupra prezentului (www.obiceiulpamantului.ro).

STUDII

Certificat de formator recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, 2012;

Master în Jurnalism Tematic la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, iunie 2011;

Facultatea de comunicare şi relaţii publice, S.N.S.P.A., iunie 2009;

Curs de formare în Jurnalism Narativ- trainer Cristian Lupşa, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), 2008;

Jurnalism narativ, trainer Jacqui Banaszynski, CJI, 2010.

CERCETARE

Proiect de cercetare cu tema “The influence of literary journalism on Romanian readers“, prezentat la conferinţa anuală a “International Association of Literary Journalism“, mai 2010, Londra, Roehampton University.

PREMII

Premiul „De veghe în Bucureştiul absurd” obţinut la concursul pentru jurnalişti organizat de Activewatch şi Platforma pentru Bucureşti, pentru reportajul „Cu ieşirea prin Sărindar”, mai 2012.

Locul II la Premiile Superscrieri, categoria “Portret” pentru “Cealaltă Viaţă a lui Ghiţă”, noiembrie 2012.

Locul II la Premiile Superscrieri, categoria “Portret” pentru “Perspective”, noiembrie 2013.

Locul II la Premiile Superscrieri, categoria “Reportaj” pentru “Frica era aici şi înainte”, 2020.

CSR4WOMEN, 2017 pentru podcastul narativ Satul Mădălinei.

Gala Gesturilor de Suflet în Sănătate Mintală organizată de Fundaţia Estuar şi DGASPC Sector 6: Premiul pentru reflectarea în mass-media a sănătăţii mintale, noiembrie 2017.

European Press Prize Special Award, 2017 (premiu obţinut într-o echipă de cinci reporteri pentru reconstituirea nopţii incendiului de la Colectiv).

European Press Prize for Innovation, 2020 (premiu de echipă pentru proiectul DoR pop-up newsroom la Târgu Mureş).

Premiul jurnalistic „Cu onestitate despre sărăcie”, 2021.

Interviuri

Video: Regia Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net