George Enescu: Muzica dincolo de timp, cu Tiberiu Soare
 

Fundaţia Calea Victoriei si Teatrul Odeon va invita joi 19 noiembrie, de la ora 19.30, la un nou eveniment din seria conferintelor interactive „Vorbe despre Muzica si Muzicieni”, desfasurat la Sala Studio.

Ne vom reintalni cu dirijorul Tiberiu Soare, care ne va povesti despre marele compozitor roman “George Enescu – Muzica dincolo de timp”.

“George Enescu a fost cunoscut mai ales ca violonist si mai putin in postura sa de compozitor. Muzica lui poate fi caracterizata printr-un stil eclectic, insa este strans legata de traditiile muzicale romanesti, desi din 1946 G. Enescu a plecat din tara.

Marele nostru compozitor era caracterizat de un bun simt si de o modestie iesita din comun, spre deosebire de alti mari muzicieni, cum este, de exemplu, cazul lui Wagner.

Muzica lui Enescu este o muzica de reculegere, de rugaciune. Regasim aceasta stare profunda chiar si in compozitiile sale cu accente romantice. Putem vorbi, in cazul sau, de o muzica din trecut, care are radacini in preistorie, cu sonoritati bizantine si influente din zona muzicii traditionale din Balcani.

Am putea sa il definim ca fiind un compozitor atemporal, desi muzica sa se afla in legatura cu muzica compusa in prima parte a sec. XX. Dincolo de elementul modern, muzica sa ar fi putut sa fi scrisa in orice vreme. Nu gasim in creatiile sale afectare sau artificialitati, ci foarte multa onestitate.

Decorul in care putem plasa universul sau imaginar este secolul lui Pericle, clasicismul elen, cu splendoarea insulelor grecesti, scaldate in soare.

Cel mai mare compozitor roman, George Enescu, a realizat o sinteza de o incredibila frumusete, a inglobal limbajul altor muzicieni, nascand o muzica apolinica. Am putea vorbi despre o clasicizare a romantismului. Opera sa “Oedipe” este o capodopera, o lucrare monumentala, despre care multi vorbesc dar pe care putini o cunosc, o studiaza si o inteleg cu adevarat.” – Tiberiu Soare

Sursa foto: Imagine preluata de aici: http://festivalenescu.ro/en/george-enescu/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!