Foto: Sandra Ecobescu (presedinte), Irina Grigore (membru fondator) si dl. Neagu Djuvara, primul profesor cu care s-au lansat cursurile fundatiei in ianuarie 2008.

Fundatia Calea Victoriei 2007 este o institutie culturala independenta care concepe cursuri si evenimente in domenii umaniste si culturale pentru tineri si adulti. Atelierele se desfasoara intr-o atmosfera relaxata, non-conformista si interactiva, care face posibila invatarea cu placere – fara restrictii, examene sau catedra. Activitatea fundatiei a inceput in ianuarie 2008, avind ca prim lector pe dl. Neagu Djuvara.

Principalul obiectiv al fundatiei este sa ofere sansa tinerilor si copiilor (cu sau fara mijloace materiale), elevi sau studenti, de a participa gratuit la evenimentele si cursurile fundatiei in domenii de cultura generala. Ne dorim sa oferim tinerilor noi perspective asupra unor teme esentiale pentru educatia lor, insuficient abordate si sustinute de sistemul educativ actual.

Proiectele fundatiei contribuie la formarea si dezvoltarea personala a publicului sau, folosind metode interactive, si completeaza educatia oferita de scoala si facultate, incurajind tinerii sa urmeze profesii umaniste si artistice.

Spre deosebire de educatia traditionala, concentrata pe colectarea de informatii, fara a avea ca rezultat un sistem articulat de gindire sau o cultura generala solida, cursurile noastre pun un accent deosebit asupra creativitatii si dialogului deschis dintre profesor si cursant.

În 2013 proiectul “Pentru ce mergem la Operă?”, gândit de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Tiberiu Soare, a fost premiat în cadrul Galei Societăţii Civile 2013, secţiunea “Artă şi cultură”.

premiul-III1

Proiectele gindite si sustinute financiar exclusiv de Fundatia Calea Victoriei care ofera gratuitate elevilor si studentilor sint:

 • Festivalul LUNA BUCURESTILOR (9 mai-9 iunie), lansat in anul 2010, in colaborare cu Cercul Militar National, care presupune numeroase evenimente cu intrare libera: piese de teatru, proiectii de filme de arhiva, conferinte si expozitii legate de istoria Bucurestiului.  Anual beneficiaza de aceste programe gratuite peste 800 de persoane.
 • Proiectul  educativ PENTRU CE MERGEM LA OPERA, o seria de conferinte lunare, lansate in 2012 si continuate in 2013, sustinute de dirijorul Tiberiu Soare, la Opera Nationala Bucuresti. Au beneficiat gratuit de acest program cca 200 de elevi. In urma succesului acestor evenimente, a luat nastere proiectul editorial “Pentru ce mergem la Opera?“. Volumul cuprinde povestile operelor si baletelor celebre ce au facut subiectul celor 13 conferinte interactive.
 • Programe educativ-culturale derulate la Centrul de Zi Sfanta Sofia, de catre personalul fundatiei si lectorii acesteia, in folosul copiilor de la centru: pictura, modelaj, teatru, lectura etc.
 • Burse – participare gratuita – la cursurile si evenimentele fundatiei, in baza unei solicitari scrise (pe mail) care sa justifice interesul si seriozitatea demersului in studiul respectivul curs/subiect – tinerii bursieri beneficiaza de Certificate de participare la finalul cursurilor. Au beneficiat de burse din 2007-2014 cca 7000 de elevi si studenti.

Pe langa aceste proiecte sociale si cursurile din programa fundatiei, ne dedicam anual unor proiecte emblematice: Balul Bucurestiului Interbelic (5 editii) si Concertul Extraordinar de Anul Nou sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare (3 editii).

Lectorii nostri sint personalitati ale vietii culturale, profesori, cercetatori sau artisti din diverse domenii, care prezinta subiectele propuse in mod original, carismatic si in dialog cu cursantii. Mentionam citeva nume: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintila Mihailescu, Dan C. Mihailescu, Mihaela Irimia, Tiberiu Soare, Mirel Banica, Mario Barangea, Filip Iorga si altii.

O parte dintre lectorii nostri sunt tineri masteranzi, cercetatori si doctoranzi din domenii umaniste, care au sansa de a preda si de a se dezvolta profesional. In acest fel, sustinem si promovam tineri absolventi entuziasti si bine pregatiti. Suntem deschisi la noi teme pe care tinerii pot sa le abordeze in cadrul cursurilor si evenimentelor noastre.

Tinerii artisti colaboratori  – muzicieni, artisti plastici, actori, scriitori – beneficiaza de sprijinul permanent al fundatiei. Printr-o formula ferma si constanta de promovare din partea fundatiei, artistii se bucura de o mare vizibilitate. Totodata, periodic au loc evenimente dedicate in totalitate activitatii artistice si creatiilor acestor tineri talentati: conferinte, lansari de carte, expozitii, recitaluri de muzica clasica si de opera etc. Fondurile rezultate in urma unor astfel de evenimente sunt directionate in beneficiul proiectelor artistice ale colaboratorilor nostri.

Spre deosebire de programa unor institutii de studii superioare, in cadrul fundatiei exista o mare deschidere si flexibilitate catre teme inedite, originale si generoase cu care publicul larg se poate familiariza.

Participarea la cursuri si evenimente se poate face in baza acordarii burselor (gratuitate – in cazul tinerilor fara mijloace materiale sau care nu beneficiaza de sprijinul parintilor in pregatirea lor umanista si culturala) sau prin achitarea unei taxe care sustine activitatea fundatiei.

Foto – curs Andrei Plesu, Ce stie si ce nu stie Socrate, 20 iunie 2008

Cursurile si atelierele noastre sint axate pe urmatoarele domenii: Antropologie si Folclor, Arte plastice, Arhitectura si Istoria Artei, Astronomie, Bucuresti – istorie, patrimoniu si arta, Cinematografie si Teatru, Istoria Costumului si Moda, Design interior, Dezvoltare personala, Filozofie si Istoria religiilor, Fotografie, Istoria Romaniei si universala, Jurnalism si Scriere Creativa, Muzica clasica si contemporana, Literatura.

Obiectivele noastre sint:

 • organizarea unor intilniri memorabile pentru tineri / adulti cu personalitati marcante din viata culturala
 • stabilirea unui dialog viu si creativ intre lectori/invitati si cursanti
 • prezentarea unor modele umane si profesionale care sa contracareze efectul puternic, deseori negativ, al televiziunii si al mass media asupra tinerilor
 • pregatirea tinerilor pentru domenii umaniste, orientare profesionala
 • facilitarea accesului la cultura si educatie a copiilor si tinerilor care provin din familii cu probleme sociale, pentru acestia existind gratuitati si programe speciale
 • derularea unor evenimente si cursuri gratuite la Centre de zi pentru copii si tineri
 • promovarea patrimoniului material si imaterial al Bucurestiului: cladiri de patrimoniu, palate, zone protejate istorice

Fundatia Calea Victoriei colaboreaza cu institutii culturale de prestigiu din Bucuresti, impreuna cu care deruleaza programe de interes public, unele dintre ele cu caracter gratuit adresate publicului larg: Cercul Militar National (festivalul “Luna Bucurestilor” 9 mai – 9 iunie si alte evenimente), Teatrul Odeon, Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, Muzeul National Cotroceni, Opera Nationala Bucuresti (programul “Pentru ce mergem la Opera” cu dirijorul Tiberiu Soare), Muzeul National “George Enescu”, Muzeul “Vasile Grigore”, Banca Nationala a Romaniei, Conacul Bellu de la Urlati si altele.

Tipurile de evenimente organizate de fundatie sint:

 • dialoguri intre personalitati si/sau profesori ai fundatiei la in spatii publice
 • prelegeri oferite de personalitati sau pregatite de tinerii cursanti
 • cursuri de dezvoltare personala
 • ateliere practice de arte plastice
 • concerte de muzica clasica, muzica veche sau contemporana (jazz)
 • expeditii culturale, vizite la muzee, monumente arhitectonice din Bucuresti si din apropierea capitalei – ghidul fiind un lector la fundatiei
 • expozitii cu lucrari ale unor artisti consacrati sau a unor tineri

Numele fundatiei doreste sa celebreze o perioada efervescenta din istoria Bucurestilor, perioada in care Romania s-a dezvoltat ca stat european, prin spirit si mentalitate. Povestea, chipul si evolutia acestei strazi sunt strins legate de evenimente culturale si istorice majore din viata orasului si a tarii, de destinele unor mari oameni si familii boieresti, institutii culturale, politice si economice.

Vrem, de asemenea, sa sugeram ca exista o cale a victoriei personale prin vizitarea subiectelor culturale si intilnirea cu oameni care au cu adevarat lucruri de spus.

Puteti afla ce activitati am desfasurat in 2016 urmarind graficul THE BEST OF 2016.

Va asteptam cu ceai, intrebari si idei!