Fundatia Calea Victoriei acorda gratuitati pentru a sustine participarea elevilor si studentilor, cu sau fara mijloace materiale sau care nu beneficiaza de sustinerea parintilor in educatia lor si formarea culturii generale, la evenimentele si cursurile sale inca de la inceputul activitatii sale, din ianuarie 2008.

Tinerii fara mijloace materiale pot solicita sa participe la proiectele fundatiei cu Bursa (=participare gratuita la cursuri, sustinuta financiar exclusiv de fundatie), pe baza unei cereri scrise pe mail care sa contina si motivatia solicitarii. Bursele se acorda in limita locurilor disponibile la fiecare curs sau eveniment.

 foto: Mihai Neamtu - curs "Elite Interbelice"
foto: Mihai Neamtu – curs “Elite Interbelice”, gratuit pentru tineri

Fundatia Calea Victoriei a acordat in primavara anului 2008, cu sprijinul AFCN, in cadrul proiectului ARTdialoguri pentru tineri, burse (participare gratuita) pentru 60 de tineri cu virste intre 15-25 de ani la 4 ateliere :

1. Fabuloasa lume a taranilor, atelier sustinut de Laura Jiga Iliescu

2. Elite interbelice si patrimoniul european al culturii romane, atelier sustinut de Mihail Neamtu

3. Exercitiul de arhitectura, atelier sustinut de Ana Maria Goilav

4. Bucuresti – o istorie culturala, atelier sustinut de Petre Guran

Proiectul a fost sustinut prin finantare oferita de Administratia Fondului Cultural National.


In cei sapte ani de activitate ai fundatiei, peste 7000 de tineri au beneficiat de locuri gratuite (burse) la cursurile si evenimentele din program.

In ciuda opiniei publice, tinerii sint extrem de interesati sa isi completeze educatia oferita de sistemul traditional (scoala sau facultate) astfel incit au optat pentru numeroase cursuri care reprezinta domenii neabordate sau tratate superficial in scoli, cum ar fi: istoria orasului Bucuresti, antropologia, folclorul, fotografia, filozofia, designul, istoria costumului, mistica, limbile clasice, retorica, astronomie, s.a.m.d.

Proiectele gindite si sustinute financiar exclusiv de Fundatia Calea Victoriei care ofera gratuitate elevilor si studentilor sint:

  • Festivalul LUNA BUCURESTILOR (9 mai-9 iunie), lansat in anul 2010, in colaborare cu Cercul Militar National, care presupune numeroase evenimente cu intrare libera: piese de teatru, proiectii de filme de arhiva, conferinte si expozitii legate de istoria Bucurestiului.  Anual beneficiaza de aceste programe gratuite cca 800 de persoane.
  • Proiectul  educativ PENTRU CE MERGEM LA OPERA, o seria de conferinte lunare, lansate in 2012 si continuate in 2013, sustinute de dirijorul Tiberiu Soare, la Opera Nationala Bucuresti.
  • Programe educativ-culturale derulate la Centrul de Zi Sfanta Sofia, de catre personalul fundatiei si lectorii acesteia, in folosul copiilor de la centru: pictura, modelaj, teatru, lectura etc
  • Campania de Lectura IMBLANZIREA CARTILOR, lansata in toamna anului 2012, intilniri lunare adresata in special adolescentilor, care se axeaza pe prezentarea unor mari scriitori si a unor teme interesante din literatura universala si romaneasca, abordate interdisciplinar – folosind fragmente din filme, fragmente de text, muzica si imagini din istoria artei
  • Burse – participare gratuita – la cursurile si evenimentele fundatiei, in baza unei solicitari scrise (pe mail) care sa justifice interesul si seriozitatea demersului in studiul respectivul curs/subiect – tinerii bursieri beneficiaza de Certificate de participare la finalul cursurilor.

Fragmente din diverse solicitari de burse:

„Aplicaţia pe care v-o adresez este în cadrul atelierului Şcoala de la Păltiniş, cu Alex Păun. Alegerea pe care am făcut-o nu apare ca o completare directă a studiilor pe care le urmez, având în vedere că sunt studentă la Facultatea de Medicina, ci mai degrabă ca dorinţa de descoperire a unui univers despre care am citit si am auzit o mulţime de povestiri. Din perspectiva unei cititoare înflăcărate a unor autori precum Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu, îmi doresc sa cunosc mai în profunzime perioada şi spaţiul care le-a fost sursă de inspiraţie o lungă perioadă de timp şi despre care vorbesc cu ardoare încă şi azi. Sunt pregătită sa acord atenţie şi energie deplină acestor întâlniri, aşa cum orice învăţăcel la început de drum este dispus să “absoarbă” cât mai multe şi cât mai mult.” (A. B.)

„Pasionată de scrierile lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, Carl Gustav Jung, doresc să optez pentru participarea la cursul susţinut de Mario Barangea: Meditatia, Rugaciunea, Contemplatia: Tehnici reparatorii, din data de 21 octombrie. Un argument decisiv în alegerea cursului este cartea intitulată „ Cosmologie şi Alchimie Babiloniană” de Mircea Eliade, carte ce mi-a însămânţat dorinţa de a mă întoarce, într-un act autoreflexiv, asupra condiţiei mele. De asemenea, timpul se dilată extraordinar atunci când mă ocup de draga şi vechea mea pasiune,  metafizica. Sunt omul care crede mai mult în fiinţa spirituală, atemporală decât cea istorică şi doresc să mă dezvolt pe această latură.” (A. C.)

„Sunt studenta la Universitatea Politehnica din Bucuresti, la facultatea de antreprenoriat, inginerie, management si administrarea afacerilor. Mi-am dorit de ceva timp sa particip la cursuri si programe de acest gen si am zis ca ACUM ESTE TIMPUL. Desi ,cred ca, alegand aceasta facultate ma voi dezvolta si voi creste in multiple domenii, simt ca nu este suficient. (…) Sunt la varsta la care inca ma descopar si invat lucruri despre mine, inca nu pot spune ca mi-am gasit un drum pe care sa merg toata viata ,am nevoie de indrumare si sfaturi pentru acest fapt.” (D. G.)

„De când eram elevă în liceu, profesorul meu de istorie mi-a pus în mână o carte pe care la vârsta aceea, aproape 16 ani, mi se părea puţin dificil să o citesc şi să o şi înţeleg în deplinătatea ei; era Jurnalul de la Păltiniş. Odată ce am devenit studentă, interesul meu pentru filosofie nu a scăzut, dimpotrivă, a devenit aproape la fel de mare ca acela pentru istorie, deoarece istoria fiind discursul despre umanitate, şi nu doar o listă lungă de bătălii şi tratate, este indisolubil legată de filosofie. Tocmai de aceea găsesc foarte folositor pentru mine acest curs, pentru a-mi îmbogăţi cunoştinţele şi pentru a cunoaşte o altă optică în ceea ce priveşte problemele şi ideile pe care junii de la Păltiniş le dezbăteau cu atâta ardoare asemenea discipolilor lui Socrate.” (R. R.)

„Aş dori să aplic pentru cursul gratuit despre Introducere în Diplomaţie. Consider că acest curs se pliază foarte bine pe ceea ce studiez în facultate, iar aprofundarea unor cunoştinţe în cadrul acestui atelier mi-ar fi de un real folos pe viitor într-o posibilă carieră în diplomaţie. Tocmai de aceea doresc să urmez acest curs, pentru a-mi perfecţiona şi îmbunătăţi cunoştinţele deja acumulate pe parcursul celor doi ani de studiu în cadrul facultăţii.” (A. A.)

„Desi sunt un voluntar entuziast in domeniul fascinant al designului grafic, de mic copil mi-am dorit sa studiez istoria artei. Cu aceeasi dorinta am ramas si in ziua de astazi. Din lipsa resurselor financiare si a oportunitatilor, dorinta a ramas suspendata undeva in neant si oarecum reprimata, asteptand urmatoarea ocazie. Pe aceasta cale, doresc sa aplic pentru bursa oferita de dumneavoastra cu scopul de a frecventa atelierul Introducere in istoria artei, cu Cosmin Ungureanu, din 9 octombrie, pentru simpla mea placere si domolire a setei de cunoastere.” (A. I.)

„Domeniul pentru care prezint un adevarat interes este cel al artei, in toate formele ei (arta plastica, arta literara, arta dramatica, muzica), dar pe care, din pacate, nu am avut curajul de a-l aprofunda intr-un mediu academic. (…) In prezent, desi sunt studenta in cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, interesul meu pentru arta nu s-a diminuat, ba dimpotriva, s-a accentuat, determinandu-ma sa folosesc resursele pe care mi le pune la dispozitie mediul online pentru a-mi imbogati cunostintele, pentru a-mi stapani curiozitatea, si, sper eu, pentru a reusi sa trezesc acelasi fior al setei de cunoastere in spiritul celor mai tineri decat mine.” (A.M.)

foto: Plimbare la Muzeul Satului in cadrul cursului de folclor
foto: Plimbare la Muzeul Satului in cadrul cursului de folclor, gratuit pentru tineri