Români care au schimbat lumea: Matila Ghyka, un om excepţional
 

Vă invităm sâmbătă, 8 aprilie, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta Filitti despre personalităţi marcante ale culturii noastre.

Printre marii conaţionali, aproape necunoscuţi nouă azi, se numără descendentul unor principi moldoveni, Matila Ghyka (1881-1965). La zece ani, ieşeanul ia drumul Parisului unde învaţă matematică la un liceu iezuit, devine inginer naval la Şcoala de la Brest, trece apoi la Bruxelles şi îşi ia doctoratul în Drept. E un bagaj care îl ajută să ajungă filosof vitalist, estetician, inginer, diplomat, memorialist de faimă internaţională.

Un stagiu de inginer în USA îl transformă (la dorinţa sa) în muncitor necalificat anonim, dar foarte bine cotat. Face figuraţie la Hollywood, cutreieră mările lumii şi, în Extremul Orient, pătrunde în tainele artei japoneze şi ale celei chineze.

Ca diplomat român, organizează aducerea în ţară a unor vase comandate la şantierele navale londoneze. Călătoria sa pe vechile canale interioare ale continentului european – în loc de ruta maritimă – se constituie într-un mic roman de aventuri.

Numărul de aur, Estetica proporţiilor, Vraja cuvintelor îl fac celebru în Europa – unde e socotit un adevărat guru al lumii intelectuale pariziene – şi America, unde va preda cursuri de estetică. Este admirat şi îl inspiră în opera sa pe pictorul Salvador Dali, cu care se întâlneşte în anul 1947 la Los Angeles.  Lucrarea “Cina cea de Taină” a lui Dali (imaginea de sus) este inspirată din teoriile lui Ghyka referitoare la numărul de aur. Şi publicul larg se poate împărtăşi din creaţia lui. E vorba de romanul Ploaia de stele, cu acţiunea în Cehia, stat succesoral al Imperiului austro-ungar după 1918, şi mai ales de volumele autobiografice Popasuri ale tinereţii mele şi Fericit ca Ulysse.

Aflaţi mai multe venind sâmbătă 8 aprilie la o discuţie cu istoricul Georgeta Filitti despre acest prinţ al spiritului, puţin cunoscut în spaţiul nostru cultural, dar care merita să fie descoperit de un public mai larg.

Matila C. Ghyka, Analiza armoniei  figurii umane.

Recomandare de carte:


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!