ENJOY CLASSICS: Mozart, Berlioz, Ceaikovski, Verdi şi Rachmaninov
 

Vă invităm la o incursiune în lumea muzicii clasice în compania lui Radu Mihalache, tânăr muzicolog şi entuziast colaborator al Radio România Muzical. Vom descifra miracolul unor capodopere sonore create de mari compozitori din mai multe perioade istorice şi mai multe zone geografice: Austria, Franţa, Rusia şi Italia.

Muzica este pretutindeni în jurul nostru. De la cele mai simple piese pop până la unele dintre cele mai sensibile opusuri ale mediului cult, ea este un companion de încredere, o faţă cunoscută.

Când suntem veseli, auzim un acord major. Trişti? Nimic mai bun ca o secundă mică pentru a ilustra suspinul… Dar toate acestea sunt norme pe care muzicienii le-au conturat în timp, nu au apărut aşa, din neant. De la începuturile culturii muzicale, cu moduri formate din câteva sunete, şi până la sistemele muzicale ale veacului al XX-lea, cum ar fi serialismul sau spectralismul, nimic parcă nu a reuşit, într-un timp atât de scurt, să aibă un impact aşa de mare asupra umanităţii cum a făcut-o tonalitatea.

De aceea vă invităm să descoperim fascinanta muzică a unor compozitori de geniu care au stăpânit cu o siguranţă fantastică limbajul tonal. Maeştrii ai melodiei, ai expresiei, ai orchestraţiei… Cu toţii au contribuit la definirea identităţii noastre muzicale actuale.

1. Wolfgang Amadeus Mozart. Copil minune al clasicismului, a reuşit să transceandă statutul de curiozitate vieneză şi să devină unul dintre cei mai consistenţi autori din toate timpurile. Simplitatea stilului, ferită de orice formă de simplism, îl face un vierme de ureche greu de uitat. Un maestru al melodiei, fiecare centimetru de material tematic pe care l-a scris este încărcat de dragostea sa pentru operă.

2. Hector Berlioz. O furtună închisă într-un pahar, muzicianul este cel care printr-o singură mişcare a pus bazele orchestraţiei moderne, a dat valoare detaliului. Ne-a învăţat că muzica poate singură să fie încărcată de sens, că nu are nevoie de foarte multe proteze. A pus bazele programatismului.

3. Piotr Ilici Ceaikovski. Un alt meşteşugit constructor de melodii, acesta a impregnat muzicii tonale sensibilitatea locurilor sale natale. Balet, simfonie, concert, operă, nu contează genul, toate au amprenta inconfundabilă a compozitorului. Parcă se aude în depărtare un clinchet de celestă.

4. Giuseppe Verdi. În istoria muzicii se crede că au existat 3 compozitori ale căror melodii nu pot fi uitate nicicând: Monteverdi, Mozart şi, desigur, Verdi. Adeseori considerat sinonim cu genul căruia i-a dedicat bună parte din viaţă, autorul ne-a oferit personaje şi arii de neuitat.

5. Serghei Rahmaninov. Compozitor sau pianist? Compozitor şi pianist! Asemenea altor instrumentişti de geniu care l-au precedat, precum Paganini sau Liszt, acesta  a atins perfecţiunea tehnică în compoziţiile sale. Mai mult, a fost un apărător statornic al tonalităţii într-o perioadă în care aceasta era făcută ţăndări şi transformată în altceva.

Imagine sus preluata de aici:

https://www.pexels.com/search/music/


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!