Curs de Desen: creion, cărbune, pastel
 

LA ACEST CURS NU MAI SUNT LOCURI!

Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de marţi, în intervalul 18:30-20:30.

Oricine poate desena. Mai bine spus, oricine poate învăţa să deseneze deoarece desenul poate însemna talent şi imaginaţie, dar în aceeaşi măsură poate însemna doar observaţie, măsurători şi exerciţiu.

Desenul a stat întotdeauna la baza artelor vizuale. Van Gogh susţinea că desenul constituie fundaţia oricărui artist. Fie că este vorba despre pictură, sculptură, grafică, artă digitală, desenul este o condiţie.

Desenul este o tehnică şi o artă care constă în reprezentarea grafică a unui obiect, a unei figuri sau a unui peisaj pe o suprafaţă bidimensională, plană sau curbă. Reprezentarea se face în general prin linii, puncte, pete, simboluri etc. Desenul poate fi monocrom sau colorat. Nimic mai simplu, aşadar:

Curs 1 – Bazele unui desen

Vom începe atelierul nostru de desen prin a descoperi cum să încadrăm o imagine. Ce înseamnă compoziţia şi care sunt regulile compoziţionale care pot anticipa dacă o lucrare poate fi bună sau nu. Cum se începe o compoziţie de natură statică. La ce trebuie să fim atenţi şi mai ales cum să măsurăm astfel încât să ne educăm simţul vizual şi coordonarea mână-ochi. Cum apreciem frumuseţea şi forţa unei linii. Ce înseamnă linia modulată şi cum ne poate ajuta ea la expresivitatea unui desen.

Curs 2 – Haşura – Umbre şi lumini

Pe aceeaşi natură statică deja începută în cursul anterior, aflăm care este firescul umbrelor, chiar dacă la început ne va fi greu să distingem detaliile. Învăţăm ce este haşura şi cum să o folosim corect. Ne îndreptăm atenţia către diferitele tipuri de contrast, precum şi către degradéuri fine şi tonuri subtile.

Tehnici învăţate: creion-cărbune-pastel

Curs 3 – Mari artişti

Vom intra în lumea marilor artişti ai lumii. Ne vom inspira din desenele lui Albrecht Durer, da Vinci, Degas, Cezanne, Renoir, Rodin, Toulouse-Lautrec, Picasso, Van Gogh, Warhol şi mulţi alţii, pentru a putea înţelege mai bine cu ce provocări s-au confruntat aceştia în realizarea unei gravuri, picturi sau chiar a unei sculpturi. Şi cu atât mai mult vom începe să înţelegem diferenţele dintre desenul caracteristic picturii, cel al graficii, desenul de arhitectură sau cel al sculptorilor.

Curs 4 – Ce este un crochiu?

Ne vom ajuta de informaţiile deja acumulate şi vom exersa simţul observaţiei încercând să facem schiţe după corpul uman. Vom afla cum surprinzi „esenţa” unui om sau a unui obiect într-un timp scurt. Ne vom ajuta de cretă color şi acuarelă ca să realizăm mai multe astfel de crochiuri.

 

La finalul acestui curs de desen veţi deprinde informaţiile necesare pentru a începe o lucrare artistică în orice formă a ei fie că este vorba despre o pictură, fie despre o lucrare de grafică.

Mai mult decât atât, vi se va dezvolta simţul observaţiei şi vi se va deschide un univers vizual nou, cu un potenţial artistic enorm, iar voi veţi pleca acasă cu satisfacţia de a fi învăţat ceva nou şi cu cel puţin trei lucrări „bune de înrămat”.

Întâlnirile au loc la sediul fundaţiei, în Bucureşti.

Lucrările făcute la curs şi lăsate la sediul fundaţiei pot fi ridicate timp de 10 zile de la finalizarea cursului. Pentru că spaţiul nu ne permite, ele nu vor fi depozitate pentru o perioadă mai îndelungată. Vă mulţumim pentru înţelegere.

Acest text este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei şi cu link către pagina acestui articol.

Imagine: Albrecht Durer, Study of a Lily


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!