Trei lucruri de care ai nevoie, daca vrei sa devii freelancer
 

Alina Buzatu este freelancer de patru ani. A terminat Cibernatica în 2006 şi ulterior a lucrat 5 ani în diferite roluri de consultant IT. A urmat două şcoli de coaching, profesie pentru care a ales să renunţe la job în octombrie 2011. Din mai 2014 este Business Developer Manager în cadrul cut-e România. Misiunea ei este de a ajuta freelancerii să adopte o poziţionare mai ecologică în lucrul pe cont propriu şi de a-şi face parcursul pe cont propriu mai lin, mai fericit şi mai echilibrat. Din 6 octombrie va incepe la fundatie “Scoala pentru freelanceri!“, un curs in 5 intalniri despre provocarile pe care le aduce alegerea unei astfel de activitati.

I-am pus cateva intrebari despre cum este sa fii freelancer si puteti citi mai jos ce am aflat. :)

Cum ai luat decizia de a deveni freelancer?

A. B. A fost mai degraba un proces, decat o decizie. In toamna anului 2009 am cochetat prima oara cu ideea de a ma forma ca si coach, desi pana atunci acumulasem deja 4 ani de experienta in IT. Pentru mine a fost un fel de revolutie ca sa imi dau voie sa explorez si ce altceva mi s-ar potrivi in afara de IT, alaturi de ratiunile de justificare ca sa schimb macazul .Un an mai tarziu, m-am inscris la prima scoala de coaching, iar in toamna lui 2011 am decis sa renunt la jobul meu. Lucram la Konica Minolta pe atunci. A fost un prim demers spre a deveni freelancer.

Cum au reactionat cei din jur?

A. B. Decizia a fost greu de digerat pentru familia mea, pentru prietenii apropiati si pentru prietenul meu de atunci. Mi-a fost destul de greu sa-i castig de partea mea. Bineinteles, incercau sa ma protejeze si imi aratau cat de multe provocari ma asteapta. Au avut dreptate, a fost un parcurs foarte greu, dar pe care nu il regret nici o secunda.

Cu ce te ocupai cand ai decis sa nu mai fi angajata cuiva?

A. B. Ultimul job platit a fost in cadrul Konica Minolta, un job care implica partea de consultanta inainte de vanzarea propriu-zisa si prezentarea si sustinerea ofertei tehnice si functionale.

S-a intamplat sa treci printr-un moment atat de greu incat sa te intrebi daca ai luat decizia corecta?

A. B. Da, a fost chiar in prima zi in care am inceput activitatea pe cont propriu. Tin minte ca aveam 2-3 manuale in masina, am mers sa le iau si, iesind in curtea blocului in care locuiesc, am observat ca ramasesem acasa doar eu si cateva mamici care isi plimbau copiii. Am avut deodata sentimentul ca sunt cumva izolata. A fost un sentiment de panica, de constientizare a faptului ca de-acum chiar sunt pe cont propriu si trebuie sa-mi gasesc calea mea si ca, da, iesisem dintr-o linearitate (obiceiuri si ritualuri zilnice) care devenise confortabila. Am fost destul de speriata si nu am stiut cum sa abordez trairea aceea.

Cui crezi ca i se potriveste sa fie freelancer?

A. B. Persoanelor active si proactive. Care vor sa experimenteze si sunt dispuse sa invete foarte mult din greseli. Care sunt imaginative si creative, de ce nu.

Oamenilor carora le place sa fie in contact cu alti oameni. Oricat de bun freelancer ai fi, daca nu inveti sa fii mereu in contact cu clientii sau potentialii clienti, nu vei reusi sa ai o activitate sustenabila.

Cat te ajuta cadrul legal din Romania sa urmezi aceasta varianta?

A. B. Eu cred ca, in orice demers, oamenii din jur fac diferenta. Nu poti functiona bine ca freelancer, daca nu ai in jur oameni care te sustin. Trebuie sa cunosti persoane potrivite, cum ar fi contabili care sa te consilieze si cu ajutorul carora sa gasesti cea mai buna forma de organizare potrivita ideilor si activitatii tale. Primul pas pe care ar trebui sa-l faci ca freelancer, inainte sa-ti dai demisia, este sa te ocupi de partea administrativa a acestei activitati. Implicand stabilirea formei juridice de functionare, evaluarea posibilelor taxe de platit etc.

Cand decizi sa faci din lucrurile care te pasioneaza, din activitatea preferata, o sursa de venituri, nu se pierde ceva din placerea de a le face?

A. B. Ba da, am trait si eu acest moment, chiar raportat la coaching. Pentru ca, in timp, daca acea activitate pe care o faci din placere ajunge sursa ta de venituri, apare o oarecare presiune. Ce cred ca e important e sa fim onesti cu noi. Sa ne analizam actiunile si sa fim constienti cum evoluam. Sa urmarim de unde am pornit si unde am ajuns, fata de planul initial. E important sa avem mare grija de noi. Ca freelanceri, noi suntem cei care actionam, planificam, suntem in contact cu clientii, suntem proactivi, incercam sa punem bazele proiectelor viitoare. E foarte important sa avem grija si de noi, de calitatea vietii noastre. Pana la urma, ne dam demisia si alegem sa fim freelanceri ca sa ne fie mai bine. Desi la inceput procesul este destul de provocator, observi pe parcurs ca grija de tine, calitatea timpului liber, hrana pe care alegi sa o mananci, contactul pe care il avem cu prietenii, pot face mare diferenta.

Cum reactioneaza cursantii tai? Cati dintre ei te suna sa-ti spuna cum au evoluat?

A. B. Depinde mult de la caz la caz. Sunt oameni care doar cocheteaza cu ideea de a fi freelancer, aduna informatii, deocamdata. Sunt persoane care fac primii pasi, poate mai lent, dar in ritmul lor, si sunt persoane care intr-adevar s-au hotarat sa mearga pe drumul acesta si deja au luat o decizie radicala.

Mai degraba sunt adepta ideii ca este bine sa te adaptezi treptat acestui statut de freelancer. E bine sa aduci cat mai multe resurse. De ce nu, un job platit poate fi o foarte buna forma de sustinere care sa te ajute sa experimentezi ideile pe care le ai, sa-ti poti permite confortul sa explorezi variante stiind ca, totusi, la final vei avea niste resurse financiare.

Sunt situatii diferite si fiecare merge in ritmul lui. Important e sa iti dai seama ce si cand ti se potriveste.

Spune-mi trei lucruri de care ai neaparat nevoie ca sa iti incepi activitatea ca freelancer. Care sunt cele trei lucruri care nu trebuie sa-ti lipseasca?

A. B.:

  1. Sa fii dispus sa gresesti si sa fii suficient de permisiv cu tine si de curios ca sa te intrebi de la o zi la alta “Ce am invatat din experienta asta si ce pot face diferit maine?”
  2. Sa iti fii tu inainte de toate un prieten bun, sa stii sa-ti spui o vorba buna, sa stii cand sa iei o pauza si sa te duci pur si simplu sa dai o tura de parc
  3. Sa cauti sa faci lucrurile intr-un mod relaxant si care sa te si bucure. Muncim ca sa traim si nu invers. Munca conteaza, insa tu contezi mai mult decat munca ta. Ia-o usurel la inceput, testeaza-ti ideea, vorbeste cu oameni care de deja au facut pasul, bucura-te si de calatorie, sau cum spuneam intr-un articol dedicat freelancing-ului scris pe site-ul lapunkt.ro, tu esti la fel de important acum si aici, da, chiar si inainte de a fi un om “de succes”. Folosesc ghilimelele in mod explicit, ca o invitatie la a-ti defini propriul tau succes. De exemplu, suedezii trec la ziua de lucru de 6 ore. Ce ar insemna pentru tine o activitate de succes ca freelancer in ceea ce priveste numarul de ore lucrate? Dar clientii cu care relationezi? Cum ti-ar placea sa fie? Dar tu? Cum ti-ar placea sa-ti incepi ziua? Si tot asa :).

Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!