Muzee, case şi sîni. Despre autenticitate, cu Vintila Mihailescu
 

Va invitam la o noua serie de conferinte, pusa la cale de antropologul Vintila MIHAILESCU, unul dintre cei mai indragiti, nonconformisti si carismatici intelectuali români, profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

“Autentic, o ştim, se referă la ceva conform cu originalul. Dar ştim care este acest „original”? Iniţial era vorba de Autenticus (de aici vine şi termenul de autenticitate), cel îndreptăţit să stabilească un text ca originar: acesta este un adevărat Platon. Apoi au venit notarii şi alţi experţi în depistarea falsurilor.

În prezent, se vorbeşte despre o „epocă a autenticităţii”, în care autenticitatea a devenit problema fiecărui individ faţă de el însuşi: să fie autentic, adică în conformitate cu el însuşi, cu deplina sa originalitate. Conferinţa va încerca să urmărească povestea autencităţii, de la expunerea ei publică în muzee şi pînă la intimitatea corpului propriu.”

Va invitam sa va bucurati de aceasta intalnire cu unul dintre cei mai apreciati antropologi contemporani in elegantul decor al unei cladiri de patrimoniu: Grand Hotel Continental.

Aceasta conferinta se inscrie in seria celor patru conferinte din 2015 de la Fundatia Calea Victoriei, adunate sub titlul:

Antropologia sentimentelor sociale

  1. Muzee, case şi sîni. Despre autenticitate
  2. Revolte, manele şi moralitate. Despre mitocănie
  3. Socrate, corpul şi facebook. Despre intimitate
  4. Speranţă, fericire şi ironie

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pământeni. O analiză etnopsihologică”.

Cursuri susţinute la SNSPA: Introducere în antropologie, Sociologia familiei, Anchetă socială II, Antropologie politică, Istoria ideilor antropologice, Seminar de cercetare, Comunităţi sociale. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. Este director al revistei „Societatea reală”, revistă-forum destinată studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor.

În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Între 1992 şi 2000 a fost membru al Société des Européanistes, cu funcţia de secretar pentru Europa de Est.

În perioada 1997-1999 a fost directorul “Observatorului Bucureşti” în cadrul programului PHARE de Dezvoltare rurală. Din 1998 este colaborator permanent la revista Dilema (Veche), unde deţine rubrica „Socio-hai-hui”. Începând cu acelaşi an şi până în 2000 a fost editor şef al “Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology”.

Membru în consiliul ştiinţific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Rome/Amsterdam), International Association of South-east European Anthropology (Londra) şi South-east European Academic League (Sofia). A avut numeroase burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique. A fost visiting professor la multe universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria.

A fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti între 2005 – 2011.

În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

Dintre lucrările sale menţionăm: Fascinaţia diferenţei (1999), Socio hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei (2000), Paysans de l’histoire (coautor, 1992),Svakodnevica nije vise ono sti je bila (Belgrad, 2002), Vecini şi Vecinătăţi în Transilvania (coord., 2002), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2007), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Sfârşitul jocului.România celor 20 de ani (2010), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică (2013), Povestea Maidanezului Leutu“(2013), Fascinatia diferentei. Anii de ucenicie ai unui antropolog (2014).

Interviu TVH cu dl Vintila Mihailescu – https://www.youtube.com/watch?v=QJCx8MoPaIw&list=UUCalD6EMTwAYvNMsgW8a4tA


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!