REGINA MARIA

cursul se desfasoara marti 28 si joi 30 iunie

Va invitam sa ne bucuram impreuna ascultand istoriile unor doamne curajoase, devenite celebre atat in tara noastra cat si in strainatate, din secolele XIX si XX. Ele reprezinta – pentru tinerele si doamnele de astazi – modele si surse de inspiratie pentru conturarea unor destine memorabile, intr-o lume in care femeile se aflau in umbra barbatilor.

Se spune ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie si mai puternica. De-a lungul istoriei aceste femei au pasit in lumina reflectoarelor si si-au pus amprenta asupra dezvoltarii nationale sau a unor schimbari internationale. Fie ca e vorba despre o implicare in sfera politicului, a afacerilor, a medicinei sau a culturii, fiecare personalitate prezentata in cadrul acestor intalniri isi merita atributul de “mare doamna a culturii si istoriei nationale”.

Cursul este gandit in doua intalniri, cu urmatoarele teme:

1. Povestile doamnelor cu sange albastru: Elena Vacarescu – prima femeie din Romania membru de onoare al Academiei Romane, Regina Maria – stalpul vietii politice si culturale din primele decenii ale secolului XX, Martha Bibescu – una din cele mai inteligente si fermecatoare femei din prima parte a sec. XX, din Europa, Elena Ghica – prima femeie din lume ce a escaladat varful Mont Blanc, Maria Rosetti – Cantacuzino – printesa cu destin tumultos, Elena Negruzzi – prima femeie avocat din Romania si Marina Stirbey – unul din cei mai bine pregatiti piloti europeni,  sunt protagonistele acestei intalniri.

Toate aceste doamne cu destine zbuciumate, dar cu  ambitie si dorinta de schimbare, au avut curajul sa patrunda intr-o lume inchisa lor pana atunci, sa isi croiasca un nou drum atat pentru ele cat si pentru urmasele lor.

2. Romancele celebre active in domenii culturale – teatru, muzica, literatura.  La a doua intalnire aflam povestea destinului tragic al Iuliei Hasdeu, povestim despre rolurile emblematice ale Elvirei Popescu, descoperim succesul muzical european al Mariei Tanase, dar si povestea prea putin cunoscuta a lui  Hariclea Darclee etc.

Doamnele despre care vom povesti nu s-au limitat doar la artele frumoase, ci au abordat si domenii tehnice, accesibile, pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, doar barbatilor. Aflam cine a fost Virginia-Andreescu Haret – una dintre primele femei arhitect din lume, Smaranda Braescu – prima femeie parasutist din Romania si printre primele din lume, dar si Ana Aslan, inventatoarea unor produse medicale inovatoare, adorate de vedetele de la Hollywood si personalitati din intreaga lume.

Uitandu-ne in trecut, putem afirma ca daca nu ar fi existat aceste femei istoria si mostenirea noastra, precum si imaginea internationala a Romaniei ar fi fost cu totul altele.

Va asteptam intr-o calatorie in timp unde vom trece de la decizii istorice la negocieri politice, romante sau inventii medicale. Vom vorbi despre istorie, arta, sport, arhitectura cultura si feminism si vom urmari fragmente de interviuri sau fotografii de epoca cu acestea.

Imagine – Regina Maria

Regia: Vlad Trandafir – www.colturidebucuresti.net
Music: Sunny – Composed and performed by Bensound

Inscrie-te la acest atelier »