Regina Maria: palatele sale şi vacanţele de vară
 

Vă invităm sâmbată, 25 iunie, de la ora 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta FILITTI. Vom povesti despre PALATELE în care a trăit Regina Maria şi şi-a petrecut vacanţele de vară, alături de familia sa, în elegantul spaţiu art deco de la parterul Casei Cihoschi, de pe Dacia 78.

Personalitate marcantă a începutului de secol XX, Regina Maria a fost o femeia puternică, elegantă, pasionată de arte, arhitectură, design interior şi peisagistică. Spatiile în care a locuit au fost concepute, înfrumuseţate, renovate sau redecorate de această doamnă care şi-a spus povestea prin elementele decorative pe care le regăsim în fotografiile din epoca. În încăperile palatelor în care le-a locuit, regăsim elemente art-nouveau sau ale stilului neoromânesc, flori din abundenţă – mai ales crini, obiecte orientale preţioase, elemente medievale reinterpretate, icoane ortodoxe şi multe alte obiecte care au dat viaţă, personalitate şi o aura de mister spaţiului locuit.

Pornind de la mărturiile istorice pe care le regăsim în jurnale şi documente din epocă, vom descoperi mai multe locuri extraordinare în care Regina Maria – şi diverşi membri ai familiei regale, apropiaţi sau personalităţi culturale – au trăit momente festive, istorice sau pur şi simplu s-au bucurat de linişte, de cei dragi şi de intimitate, în vacanţele de vară.

Vom poposi, cu ajutorul imaginilor de epocă, în atmosfera romantică a Castelului Bran, la fastuosul Castel Peleş şi delicatul Pelişor de la Sinaia, sau la Palatul de la Scroviştea, încercând să reconstruim parfumul Belle Epoque, de final de secol XIX şi început de secol XX.

Vom călători, de asemenea, pe malul Mării Negre, la Balcic, unde vom descoperi un spaţiu intim şi luminos, construit sub semnul Orientului, al simbolurilor spirituale şi al unei mari iubiri pentru natură: grădini în trepte, invadate de flori, specii de plante exotice şi copaci din diverse spaţii geografice.

Regina Maria zâmbind de la o fereastră a Castelulul Bran

Sursă foto: Arhivele Naţionale ale României


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!