Pe vremuri oamenii isi trimiteau scrisori, cu G. Filitti
 

Va invitam simbata 22 martie, de la 11:00, la un nou eveniment cu istoricul Georgeta FILITTI, de aceasta data pentru a povesti despre o tema extrem de interesanta si personala care reflecta lumea apusa a secolului XIX si inceputul sec XX, si anume SCRISORILE DE ALTADATA.

Conferinta va avea loc la Grand Hotel Continental, una dintre cele mai frumoase cladiri din oras, clasata ca monument istoric, candva centrul high-life-ului bucurestean.

Universul corespondenţei e de necuprins. Formă de comunicare vreme de sute de ani, compunerea scrisorilor a ocupat din plin timpul strămoşilor noştri. Un patrimoniu de sute de mii de scrisori din spaţiul cultural românesc se lasă încet, încet descoperit. În felul acesta, de fapt, recompunem cât mai aproape de adevăr, istoria societăţii.

Scrisori oficiale, care pot schimba soarta lumii, scrisori de afaceri, prin care se câştigă ori se pierd averi, de dragoste, care zugrăvesc sentimente gingaşe dar şi gesturi disperate uneori, apocrife, ce pot înşela lumea sau anonime, care nu-l angajează pe autor dar pot avea urmări tragice, criptate, care necesită uneori luni de zile pentru descifrare –  toate aceste petice de hârtie modelează viaţa oamenilor.

Subiecte neaşteptate, lucruri nerostite, taine surprinzătoare ies la iveală din lectura scrisorilor. Vă propunem un excurs în această lume, începând din secolul al XV-lea până azi, cu exemplificări dintre anii 1838-1956.

Persoanele evocate în materie de corespondenţă: sora mitropolitului Veniamin Costache, Gheorghe Ghica, diplomat, un moldovean în captivitate tătară, Adina Take Ionescu către monseniorul Vladimir Ghica, anonimă către ziarul “Românul”, maica Smara, ca să plece la Polul nord, o c.p. din Gulagul sovietic, principele Carol către Ella Filitti, Kogălniceanu către tatăl lui (babaca), cereri de hatâruri către miniştri: Ermil Pangrati şi Victor Slăvescu, viitorul mareşal Antonescu cere favoruri, regina Elisabeta către Elena Bibescu, Panaiot Moruzi, din războiul Crimeii către soţia lui, Martha Bibescu către Vasile Pârvan, Georges Boskof, pianist, prieten cu Enescu, I. Bălăceanu, Dora d Istria către Alexandru vodă Ghica, G.G. Bibescu, din Mexic, către tatăl său, D.A.Sturdza despre Kogălniceanu Satana, Henri Catargi, ministrul României la Bruxelles, demis, secretarul principelui Carol, Emile Picot, către familie, Ion Ghica, din Samos, principesa Elisabeta a României către Ella Filitti, Carol I către un fals corespondent din Germania, consulul grec la Bucureşti despre dubla alegere a lui Cuza, Kazantzakis către un român, un român la Karlsbad în 1796 despre relaţia lui cu ambasadorul Spaniei, scrisori de socialişti români despre crezul lor, Hitler către Carol II etc

La eveniment veti putea admira copiile unor texte originale, scrisori din sec XIX si XX din colectia personala a istoricului G. Filitti.

Evenimentul este gazduit, cu amabilitate, de:

imagine – Thomas Faed “Lady Writing a Letter”


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!