Povesti adevarate cu Boieri si Tarani, cu G. Filitti si V. Mihailescu
 

Va invitam in 8 decembrie, de la 11:00, la cea de-a patra conferinta din seria evenimentelor-dialog denumite sugestiv: “Divanul de la Hanul lui Manuc Bei, gazda noastra fiind istoricul Georgeta Filitti.

Invitatul de aceasta data este originalul antropolog si carismaticul profesor Vintila Mihailescu. Cei doi profesori ne vor dezvalui reperele unei lumi apuse, aceea a taranilor si boierilor de alta data, pe care ii mai putem gasi in literatura, fotografii si pictura veche sau interbelica, si mai ales in arta traditionala autentica.

Lumea satului roman, cu o istorie bimilenară, rămâne în parte necunoscută.
Familii, neamuri, boga
ţi, săraci – de la Dunăre în vârful Carpaţilor – cei care au fost boieri, chiaburi, ţărani simpli înseamnă poporul roman majoritar.

Cercetând obiceiurile, credinţele şi eresurile lor înseamnă sa dam curs indemnului “cunoaşte-te pe tine însuţi”

Georgeta Filitti este doctor in istorie, specialist în istoria modernă şi contemporană a României, autor si editor a numeroase carti si articole despre istoria orasului Bucuresti si despre diverse personalitati din istoria romanilor. Printre lucrarile sale mentionam editarea lucrarii “Operele lui M. Kogălniceanu” (Oratorie, 9 vol., 1864-1891), Editura Academiei, pentru care primeşte premiul Academiei (1983); Peste 400 articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, în volume omagiale, enciclopedii, culegeri tematice.

Vintilă Mihăilescu este profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative. În 1993 obţine titlul de Doctor în Psihologie, cu teza „Ungureni şi pamînteni. O analiză etnopsihologică”. În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000. A fost visiting professor la numeroase universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria. A desfăşurat o intensă activitate de cercetare la Centrul de Cercetări Antropologice al Academiei Române. Domeniile sale de specializare sunt: etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor.

A fost directorul general al Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, din 2005 – 2011.

În 2006 a fost decorat de Preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române.

foto luat de aici: http://www.revista22.ro/ius-primae-noctis-privilegiile-sexuale-ale-boierilor-asupra-roabelor-tiganci-ii-19510.html


Newsletter

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi pe email informaţii despre cele mai noi ateliere şi evenimente!